Parlamentul a aprobat cele două acorduri cu FMl referitoare la un împrumut de urgență
Full Article 3 minutes read

Parlamentul a aprobat cele două acorduri cu FMl referitoare la un împrumut de urgență

Fondul Monetar Internațional va acorda Republicii Moldova un împrumut în sumă de circa 234 milioane de dolari. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, cele două Acorduri ale guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) referitoare la un împrumut de urgență.

Împrumutul are două componente, în sumă totală de circa 234 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetului de stat.

Prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, Republica Moldova va atrage un împrumut de circa 156 milioane de dolari. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de grație de 3 ani și 3 luni și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă.

Prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, țara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de grație de 5 ani și 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul procedurii de prezentare a proiectelor celor două acorduri, a subliniat faptul că semnarea acestora a succedat recenta încheiere a Programului Republicii Moldova cu Fondul Monetar International (FMI), iar discuțiile cu FMI privind elementele unui nou program continuă la distanță.

Răspunzând la întrebările deputaților, premierul a spus că încheierea cu succes a programului de patru ani cu FMI oferă perspective pentru negocierea unui nou program și o adresare în acest sens deja a fost semnată. Însă, pentru a avea un nou program, e nevoie de o perioadă de circa jumătate de an, când se face evaluarea necesităților. Șeful executivului a spus că, dacă nu ar fi fost actuala situație epidemiologică, misiunea FMI deja s-ar fi aflat în Republica Moldova.

În luarea sa de cuvânt, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că a fost creat un precedent prin votarea creditului rusesc, care este unul toxic, în opinia sa. Acum deputații votează un alt credit, inclusiv deputații din Partidul Socialiștilor, care „înjurau de mama focului FMI pentru toate relele din Republica Moldova”.

„Dar dincolo de această ipocrizie, știți care este diferența dintre împrumutul de la Federația Rusă și cel de la Fondul Monetar Internațional? O să trecem peste diferența la dobândă, că o să spuneți nu sunt comparabile, în acordurile cu FMI nu veți găsi punctul 7.2. Nu o să găsiți prevederi, prin care hoții de azi și de mâine vor fura copiii noștri”, a spus Igor Grosu.

Marina Tauber, din Partidul Șor, a declarat că fracțiunea, la fel ca în cazul creditului rusesc, se va abține de la vot, în condițiile în care, după cum s-a menționat, „suntem prea dependenți de credite externe”. „Noi credem că trebuie să începem să dezvoltăm economia noastră și da, probabil, începând cu ziua de astăzi și să nu ne grăbim să avem încă o datorie”, a menționat parlamentara.

Cele două legi au fost votate în lectura finală cu 85 de voturi și vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: