parlament.md

Parlamentul a aprobat contractul cu BERD privind achiziționarea de gaze naturale în cazul unei situații excepționale

Parlamentul a aprobat ratificarea acordului dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, prin care țara noastră poate beneficia de un credit în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale în caz de necesitate. O hotărâre în acest sens a fost luat astăzi, 20 decembrie, la ședința parlamentului. 

„Semnarea acordului a fost necesară pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova în contextul incertitudinii privind continuarea de la 1 ianuarie 2020, a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina”, se anunță în comunicatul de presă al parlamentului.

Conform contractului, BERD nu va transfera banii Republicii Moldova, dar operatorului ucrainean de gaze „Naftogaz”, deoarece acesta are certificare BERD, pe când companiile energetice din țara noastră nu au o astfel de certificare. În schimbul acestei sume de bani, „Naftogaz” va trebui să furnizeze un anumit volum de gaze prin intermediul a două companii: compania de stat „Energocom” și compania moldo-rusă „Moldovagaz”.

Pe lângă suma principală și dobânda la împrumut, Moldova va trebui să plătească mai multe plăți către BERD: o comisie unică de 1% din suma alocată, o taxă de rezervare (înainte de a plăti suma principală de finanțare) în valoare de 0,5% și o taxă de rezervare (după plată) în mărime de 1%. În total este vorba despre mai mult de 1,2 milioane de dolari. Mai mult, Republica Moldova va avea obligația de a plăti primul comision și prima taxă imediat după ce contractul este ratificat de către parlamentul și promulgat de către președinte.

Amintim că miercuri, 11 decembrie, premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari.

Anterior, Maia Sandu a declarat că creditul de 50 milioane de dolari, oferit de BERD în scopul aprovizionării cu gaze naturale, este o opțiune foarte scumpă pentru Republica Moldova. 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Șor ar putea fi tras la răspundere pentru „trădare de patrie”? Grosu: „Instituțiile își vor face treaba”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, susține că Ilan Șor, fugarul și liderul Blocului „Victorie”, ar putea fi cercetat penal pentru trădare de patrie, după ce acesta a declarat, în cadrul congresului Blocului desfășurat la Moscova, că „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Grosu a calificat aceste declarații drept „foarte grave”.

Speakerul a fost întrebat de către jurnalista NewsMaker dacă instituțiile de drept vor investiga cazul sau reacția autorităților va rămâne doar la nivel de declarații, după ce reprezentantul Guvernului l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară”.

„Eu nu cred că va rămâne doar la nivel de declarații. Sunt niște declarații foarte grave și instituțiile noastre își vor face treaba așa cum scrie legea, mai ales că avem de-a face cu un condamnat. (…) Acțiunile vor fi conform prevederilor legale care țin de trădare de partie“, a declarat Igor Grosu.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: