„Dacă nu se va materializa, o să plătim un milion de euro de pomană”. Maia Sandu, despre creditul oferit de BERD
Full Article 3 minutes read

„Dacă nu se va materializa, o să plătim un milion de euro de pomană”. Maia Sandu, despre creditul oferit de BERD

Creditul de 50 milioane de dolari, oferit de BERD în scopul aprovizionării cu gaze naturale, este o opțiune foarte scumpă pentru Republica Moldova. Cel puțin asta crede liderul PAS, Maia Sandu. Mai mult, în cazul în care acest credit nu va fi folosit, Republica Moldova va fi obligată să plătească un milion de euro în zadar. Declarațiile au fost făcute ieri, 11 decembrie, în platoul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Maia Sandu a mărturisit că ideea de a contracta un credit din partea Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare nu este nouă. La rândul său, aceasta a purtat discuții în acest sens, însă a renunțat la inițiativă, doarece condițiile ar fi fost neavantajoase.

„Când se discuta, nouă ni s-a spus că trebuie să plătim un milion de euro daca nu se folosesc banii. Noi am considerat foarte scumpă această opțiune. Am decis că putem să mobilizăm 50 de milioane pe intern, pentru că urma să vină 30 de miloane de la Uniunea Europeană și trebuia sa vină prima tranșă din creditul romanesc”, a spus Sandu. „Eu sunt curioasă să văd care este dobânda, fiindcă aceasta este cu siguranţă mai mare decât dobânda plătită pentru Banca Uniunii Europene sau pentru creditul românesc”, a mai adăugat fostul premier.

De asemenea, Sandu acuză actuala guvernare de lipsă de transparență.

„Nu avem nici un detaliu. Avem doar acest credit. Nu ne spune nimeni la ce condiții, de parcă ei, din buzunarul lor, o să întoarcă aceşti bani. Noi o să-i plătim, cetăţenii Republicii Moldova. Dacă nu se va materializa, o să plătim noi un milion de euro de pomană”, a adăugat fostul premier.

La acest subiect și-a exprimat opinia și fostul ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliță.

„Acest credit este un instrument financiar scump. Cu alte cuvinte, dacă contractul cu BERD intră în vigoare, iar Ucraina și Rusia ajung la un acord cu privire la tranzitul gazelor cu două zile mai tărziu, guvernul oricum va trebui să plătească comisionul de angajament”, a scris Gavriliță pe Facebook.

Aceasta se întreabă „de ce avem nevoie de un asemenea instrument financiar scump dacă premierul Chicu ne asigură că Ucraina cu Rusia s-au înțeles, și livrarea gazelor prin regim revers e posibilă”?

Aminitim că ieri, 11 decembrie, premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari. Aranjamentul va permite procurarea gazelor naturale pentru aprovizionarea timp de o lună a Republicii Moldova, în cazul unei situații excepționale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: