Parlamentul a aprobat modificări la legea cu privire la serviciul diplomatic. Printre prevederi, neapartenența la partide politice
Full Article 2 minutes read

Parlamentul a aprobat modificări la legea cu privire la serviciul diplomatic. Printre prevederi, neapartenența la partide politice

Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la legea cu privire la serviciul diplomatic. Principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice.

În același timp, modificările vizează protejarea drepturilor și intereselor personalului instituțiilor serviciului diplomatic. Astfel, se propune ca la expirarea termenului de aflare în misiune, funcționarul public care nu deține funcții diplomatice și consulare sau membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu, detașat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular, să fie transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, acesta va fi transferat, la alegere în funcțiile publice, administrativ-tehnice sau de serviciu propuse de Comisia de evaluare și concurs, luându-se în considerare vechimea în muncă în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic.

Proiectul urmează a fi comasat, pentru lectura a doua, cu un alt proiect, elaborat de guvern. Acesta prevede sporirea exigențelor față de persoanele angajate în serviciul diplomatic sau detașate pentru activitate în exterior.

Menționăm că inițiativa legislativă aparține deputatului Iurie Reniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: