Parlamentul a votat de urgență vineri, 4 aprilie, în două lecturi, un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată. Se întâmplă după ce în spațiul public s-a ridicat problema legată de modificările legislative care au dus la eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață.
În urma unei analize, cei de la PAS au depistat că amendamentele semnate de fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, în 2022, au făcut creat premize pentru eliberarea deținuților. În consecință, Stamate a fost exclusă din PAS, iar partidul a propus un proiect de lege care să repare situația.
Astfel, proiectul a fost adoptat reprezintă o interpretare a articolului 7 din Legea privind amnistia, aprobată în 2021, în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Noua reglementare stipulează că persoanele condamnate la detenție pe viață, căror pedepse au fost comutate sau reduse, nu vor putea solicita liberarea condiționată înainte de termen. Măsurile se aplică și retroactiv, fiind valabile și pentru cei care au beneficiat anterior de aplicarea eronată a normelor amnistiei.
De asemenea, în cadrul aceleași ședințe, deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care are drept scop aplicarea uniformă și corectă a legislației penale și a actelor de amnistie, inclusiv prin modificarea mecanismelor de intrare în vigoare a hotărârilor judecătorești. Conform noilor reglementări, persoanele condamnate la detenție pe viață vor putea fi eliberate condiționat doar după ce au executat cel puțin 30 de ani de închisoare, fără a se lua în calcul zilele de muncă.
Modificările includ și ajustări ale Legii privind amnistia, astfel încât să nu fie posibilă comutarea pedepsei cu detenția pe viață pe baza acestei legi, iar eliberarea înainte de termen să fie posibilă doar prin liberare condiționată.
Noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și vor fi aplicabile și persoanelor care deja au beneficiat de liberarea condiționată sau comutarea pedepsei în baza actului de amnistie din 2021.
***
Deputata Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate, în urma unor controverse legate de modificările legislative care au dus la eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață. Decizia a fost luată astăzi de Biroul Permanent Național al PAS.
Potrivit PAS, din cauza „unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție”, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață.
„Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave. Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. (…) Prin mai multe modificări consecutive, aparent minore, la lege, deținuților pe viață li s-a oferit posibilitatea ca într-un final să fie eliberați. În special este vorba de modificările din iulie 2022 și, mai ales, din noiembrie 2022”, se menționează în comunicatul PAS.
Autoritățile de drept au fost chemate să investigheze toate persoanele implicate în acest proces legislativ.
Olesea Stamate a reacționat după ce a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), spunând că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS.
„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil. Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”, a scris Stamate.