Ministrul Energiei de la Chișinău, aflat în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, a declarat că Republica Moldova nu va obstrucționa furnizarea de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană după expirarea contractului cu Ucraina. Potrivit oficialului, vor trebui căutate soluții alternative dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană.
Aflat în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, ministrul Energiei Victor Parlicov s-a văzut pe 9 aprilie cu adjunctul secretarului de stat pentru resurse energetice în Departamentul de stat Geoffrey R. Pyatt, fost ambasador în Ucraina și Grecia.
Potrivit Ministerului Energiei, Geoffrey R. Pyatt este un bun cunoscător al regiunii și a fost implicat în dezvoltarea Coridorului vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.
„În cadrul discuției, Victor Parlicov a confirmat că proiectul a avut un rol deosebit în asigurarea securității și diversificării surselor de aprovizionare cu gaze în zona de sud a Europei și în special în zona balcanică și are un potențial enorm ca gazoduct strategic pentru asigurarea cu gaze inclusiv a Europei centrale, prin valorificarea potențialului de stocare a gazelor în depozitele din Ucraina de vest. În context, ministrul Energiei a informat despre intenția de a crea un produs comercial cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale Republicii Moldova și Ucrainei și, eventual, pentru întregul Coridor verde, pentru a-l face mai atractiv pentru traderi”, au relatat reprezentanții Ministerului Energiei.
Potrivit Ministerului de la Chișinău, oficialul american s-a interesat „de scenariile după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, la finele anului 2024”.
„Victor Parlicov a dat asigurări că există voință politică la Chișinău de a menține stabilitatea în regiune și Republica Moldova nu va obstrucționa furnizarea de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană după expirarea contractului cu Ucraina. Însă vor trebui căutate soluții alternative, dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană, iar în acest caz, coridorul vertical ar juca din nou un rol important, căci altfel nu va fi posibil de asigurat alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene”, a declarat Parlicov.
Ministrul Energiei Victor Parlicov se va afla în vizită de lucru în Statele Unite ale Americi până pe 11 aprilie.
***
Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Anterior, ministrul ucrainean al Energiei declara că Ucraina nu va negocia o prelungire a contractului de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră la sfârșitul anului 2024. Iar adjunctul ministrului rus de Externe susținea că Ucraina va „dăuna” serios Uniunii Europene dacă nu va prelungi acordul de tranzit de gaze cu Moscova.
Gazul rusesc, care tranzitează Ucraina, ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat pentru Europa Liberă că, la modul tehnic, dacă malul stâng al Nistrului ar rămâne fără gaze din Rusia, Chișinăul ar putea livra și în continuare gaze rusești spre Transnistria prin „Fluxul turcesc”, la care țara noastră se poate conecta în 2025.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!