Partidul Democrat din Moldova (PDM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) două legi aprobate anterior de către deputații fracțiunii „ȘOR” și cei ai PSRM, privind activitatea farmaceutică. Potrivit deputaților democrați, inițiativele sunt periculoase pentru sănătatea publică. Mai mult, acestea ar putea provoca scumpirea medicamentelor.
Deputații democrați au contestat la Curtea Constituțională proiectele de lege numărul 236 și 240 care prevăd, inclusiv, crearea farmaciilor ambulante.
„Am contestat la CC proiectele prin care Șor a primit de la Dodon dreptul de a-și bate joc de viața și sănătatea oamenilor, în ciuda faptului că atât Guvernul, cât și CNA, au dat avize negative la aceste proiecte. Toate pun în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării și încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, drept consfințit de Constituție”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.
Potrivit liderului democrat, farmaciile ambulante, sub forma de tonete, tarabe, tejghele, cărucioare sunt „o invenție electorală din partea lui Ilan Șor”, iar excluderea obligativității ca medicamentele să fie vândute doar de farmaciști – faptul că oricine (fără studii farmaceutice) va putea vinde medicamente va avea urmări grave asupra sănătății oamenilor.
Totodată, liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, se mai arată în comunicatul publicat de PDM.
💊PDM a contestat la Curtea Constituțională farmaciile ambulante ale lui Șor și scumpirea medicamentelor. Aceste proiecte…
Publicată de Partidul Democrat din Moldova pe Marţi, 29 decembrie 2020
***
Pe 22 decembrie, Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a legii care vizează activitatea farmaciilor mobile, depusă de deputatul Platformei DA Liviu Vovc.
Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea va intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Prin urmare, nu îndeplinește condiția referitoare la existența unui risc „iminent”.
Pe 16 decembrie, proiectul de lege a fost aprobat de către deputații din Platforma „Pentru Moldova” și cei ai PSRM. La începutul ședinței parlamentului, deputații Partidului Democrat au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi. Aceștia au menționat că inițiativele sunt populiste și vor avea drept efect scumpirea prețurilor la medicamente.
Anterior, și avocatul Iulian Rusanovschi a criticat dur inițiativa PSRM și cea a Partidului „ȘOR”.