filip și vremea
Максим Андреев, NewsMaker

(UPDATE) PDM a propus un amendament la proiectul de ratificare a creditului rusesc

Deputaţii fracțiunii Partidului Democrat au propus un amendament la proiectul de ratificare a creditului rusesc, astfel încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată doar prin decizia Parlamentului. Democrații susțin că astfel urmează „să fie excluse interpretări şi riscuri”.

UPDATE (12:10) Majoritatea parlamentară a susținut amendamentul propus de PDM.

PDM propune ca guvernul Republicii Moldova să acorde dreptul companiilor autohtone să obțină împrumuturi de la creditorii ruși sau asigurare de la asiguratorii ruși sub garanția Guvernului Federației Ruse numai în baza unei hotărâri a Parlamentului Republicii Moldova.

Democrații mai anunță că, la solicitarea lor, Ministerul Finanțelor a interpretat art.7. P. 2 din Acordul privind creditul oferit de Federația Rusă și a precizat că la moment datorii în sensul art7. P 2 nu există.

„Cu privire la modalitatea de oferire a unor garanții în sensul art. 7 din acord, considerăm judicios să se pronunțe Parlamentul Republici Moldova prin legea prin care urmează a fi ratificat acordul”, se spune în răspunsul Ministerului Finanțelor.

Ministerul Finanțelor mai menționează că la, situația din 31 martie 2020, datoria de stat externă față de Federația Rusă aferentă acordului de reeșalonare a datoriei în sumă totală de 91,1 milioane de dolari, semnat la data de 30 aprilie 2006, constituie 30,2 milioane de dolari. Datorii cu termen expirat nu sunt. Termenul final de rambursare a acestuia este 1 septembrie 2022.

Într-un alt răspuns, Ministerul Justiției afirmă că eventualele litigii apărute în cadrul contractului ar putea fi mediate internațional. „În partea ce ține de aspectul soluționării unor eventule litigii, comunicăm că părțile la acord au prevăzut în conținutul art. 11 metoda politico-diplomatică, adică negocierile și consultările în calitate de formulă pentru rezolvarea neînțelegerilor. În egală măsură, va putea fi considerată și metoda medierii internaționale, în calitate de soluție facultativă pentru părți. Modalitatea aplicabilă în respectiva conjunctură va fi agreată cu partea finanțatoare, în numele Republicii Moldova, de către Ministerul Finanțelor, ca autoritate responsabilă pentru negocierea textului acordului”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că și Partidul Acțiune și Solidaritate a propus un amendament la acordul respectiv.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: