Pe numele Larisei Calic, o tânără de 22 de ani originară din Tiraspol, a fost deschis un dosar penal în Transnistria: ea este bănuită de îndemnuri publice la extremism din cauza unei cărți documentare despre armata transnistreană. Anterior, serviciile speciale locale au efectuat o anchetă preliminară, iar acum, toate materialele au fost transmise către Comitetul de anchetă al Transnistriei. Fiindu-i frică pentru securitatea sa, Calic a părăsit teritoriul Moldovei.
Anterior, NM a scris despre Larisa Calic, o tânără originară din Tiraspol, care la sfârșitul anului 2019 a lansat un volum cu interviuri anonime cu foști ostași ai armatei transnistrene. După publicarea cărții, autoarea a intrat în vizorul colaboratorilor Ministerului Securității Statului din Transnistria. Aceștia o invitau insistent la discuții. Prin persoane terțe, Calic a aflat că împotriva sa a fost inițiată o anchetă preliminară pentru extermism. Serviciile speciale găseau eroii interviurilor sale și îi audiau ca martori în acest caz. Fiindu-i frică pentru propria securitate, Larisa Calic a părăsit Moldova înainte de a fi închise hotarele în carantină.
Timp îndelungat, lui Calic nu-i era oferită informația oficială despre ceea ce se întâmplă. La 3 aprilie, Ministerul Securității Statului a răspuns la demersul ei: în răspuns era subliniat faptul că „în lipsa unei posibilități de stabilire […] a identității dvs. ca fiind Calic L.A.”, nu-i pot oferi informația solicitată. „Întrucât ea [informația] ar putea afecta în mod direct drepturile și interesele legitime ale cetățeanului în raport cu care s-a efectuat ancheta”, se menționează în răspunsul ministerului.
Astfel, cei de la minister au confirmat doar indirect faptul că totuși ancheta a fost efectuată. În aceeași scrisoare, Larisei Calic i-au propus să se adreseze către Ministerul Securității Statului cu o cerere prin care să solicite oferirea informației, dar și să confirme prin documente identitatea sa. La solicitarea NM cu privire la această anchetă, cei de la minister așa și nu au răspuns.
Larisa Calic a comunicat pentru NM că după aceasta, ea s-a adresat cu o scrisoare către liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski ca „garant al drepturilor constituționale și a cerut să fie examinată această fărădelege”. În scrisoare, ea a mai solicitat să i se ofere informația despre rezultatele anchetei efectuate de Ministerul Securității Statului. Scrisoarea a fost expediată la 28 aprilie.
Ea a primit răspunsul pe e-mail, peste o lună, la 9 iunie: acesta a fost transmis de la procuratura militară a Transnistriei. În aceasta se menționează că în urma anchetei, pe numele tinerei a fost deschis un dosar penal conform art. 276, p. 2 al Codului penal al Transnistriei (îndemnuri publice la activități extremiste prin folosirea presei și a internetului). Procurorul militar a mai comunicat că dosarul a fost transmis Comitetului de anchetă al Transnistriei. Acesta va efectua încă o investigație preliminară.
La fel, s-a constatat că dosarul penal a fost intentat încă la 3 martie 2020.
„Am încercat de atâtea ori să înțelegem, ce se întâmplă, și doar peste trei luni totul a devenit clar. Acum vom încerca să obținem mai multe informații în acest caz, însă acest proces va dura, cred eu”, a spus Larisa Calic pentru NM.
Menționăm că, potrivit CP al Transnistriei, ea riscă amendă de la 36,8 mii până la 46 mii de ruble transnistrene (aproximativ de la 2 mii până la 2,5 mii de euro) sau privațiune de libertate pe un termen de la 3 până la 5 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a efectua anumite activități pe un termen de până la 3 ani.
În prezent, tânăra se află în afara Moldovei.
***
Reamintim că la 20 martie 2020, liderul Transnistriei Vadim Krasnoselski a aprobat strategia de combatere a extremismului pentru anii 2020-2026. Necesitatea acesteia a fost motivată prin faptul că „în ultimii ani, a crescut numărul de pericole extremiste externe și interne”.
Conform strategiei, în Transnistria au de gând să lupte și mai departe nu doar cu organizațiile extremiste, dar și cu extremismul „informațional”. În special, cu informația care „destabilizează situația social-politică și cea economică” din Transnistria.
Ancheta preliminară pe numele Larisei Calic a devenit primul caz cunoscut de combatere a „extremismului informațional” din Transnistria.
Detalii despre aceasta citiți în articolul NM «Чувствую себя советским диссидентом» В Приднестровье девушку проверяют на экстремизм из-за книги о местной армии. История NM („Mă simt ca un desident sovietic”. În Transnistria, o tânără este verificată de extremism din cauza cărții despre armata locală. Istorie NM)
Totodată, la 9 iunie, la Tiraspol, au permis arestarea și anunțarea în căutare a lui Alexandr Samonii, deputat din opoziție al consiliului orășenesc, membru al partidului comunist din Transnistria. El este acuzat conform aceluiași articol ca și Calic, pentru postări anonime pe Facebook, în care el ar fi îndemnat la „ostilitate socială și intoleranță” și l-ar fi insultat pe liderul local, Vadim Krasnoselski.
Detalii despre acest caz citiți în articolul NM «Прокурор идет за мной». В Приднестровье депутата-оппозиционера хотят арестовать из-за постов в Facebook (DOC). („Procurorul vine după mine. În Transnistria vor să-l aresteze pe un deputat din opoziție, din cauza postărilor pe Facebook (DOC)”).