Pensionarele din Elveția au dat în judecată statul și au ajuns la CtEDO: Schimbările climatice le-ar afecta sănătatea
Full Article 2 minutes read

Pensionarele din Elveția au dat în judecată statul și au ajuns la CtEDO: Schimbările climatice le-ar afecta sănătatea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a început pe 29 martie să cerceteze o plângere din partea unui grup de femei elvețiene în etate, care acuză autoritățile că întreprind măsurile necesare pentru a combate schimbările climatice și astfel le încalcă dreptul la sănătate și chiar la viață, notează BBC

Plângerea a fost depusă la CtEDO de către organizația KlimaSeniorinnen („Femei în vârstă pentru climă”). Din ONG fac parte peste 2000 de femei din Elveția, a căror vârstă medie este de 73 de ani.

În Elveția, clima se încălzește mai repede decât media globală, iar KlimaSeniorinnen susțin – cu fișele lor medicale atașate procesului – că valurile de căldură le amenință sănătatea și chiar viața. Prin urmare, ei solicită CtEDO să oblige autoritățile elvețiene să reducă mai activ emisiile de gaze cu efect de seră.

În Elveția, KlimaSeniorinnen a pierdut în ultimii șase ani mai multe cauze în toate instanțele.

Guvernul elvețian intenționează să dovedească că plângerea nu poate fi examinată la CEDO, întrucât drepturile reclamatelor nu sunt încălcate suficient pentru a se adresa instanței. Guvernul elvețian nu neagă că schimbările climatice pot afecta sănătatea – dar, conform argumentelor prezentate, impactul climei nu poate fi evidențiat doar asupra sănătății femeilor în vârstă.

Dacă CtEDO va decide pe 29 martie să accepte procesul spre examinare și cu atât mai mult dacă KlimaSeniorinn va câștiga în cele din urmă, acesta ar putea deveni un precedent serios pentru toate cele 46 de state care recunosc CtEDO. Avocații pentru climă vor primi un semnal că se poate încerca să facă presiuni asupra autorităților, printre altele, în linia legală a protecției drepturilor omului.

Schimbările climatice – o creștere a temperaturii medii a atmosferei – afectează deja în mod tangibil viața oamenilor și a restului biosferei.

Oamenii de știință cred acum că, pentru a evita consecințele catastrofale, omenirea trebuie să limiteze creșterea temperaturii medii cu 1,5 grade Celsius până în anul 2100.

Dacă acest lucru nu se face, atunci, de exemplu, Europa, conform experților ONU, este amenințată de ploi fără precedent cu inundații mari și valuri de căldură sufocante cu incendii forestiere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: