„Premieră în istoria Moldovei”. Socialiștii vor apela la CtEDO, după ce mandatul de deputat al Svetlanei Popa nu a fost validat
Full Article 3 minutes read

„Premieră în istoria Moldovei”. Socialiștii vor apela la CtEDO, după ce mandatul de deputat al Svetlanei Popa nu a fost validat

Fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) „vor apăra dreptate” la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Declarația a fost făcută de Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), într-un comunicat din 16 ianuarie, după ce Curtea Constituțională nu a validat mandatul de deputat al candidatei BCS Svetlana Popa. Partidul califică decizia ca fiind una „politică”, pentru că, în cazul mandatului de deputat al candidatului Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), Curtea Constituțională a susținut validarea.

Socialiștii au declarat că este pentru prima dată un mandat de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a fost validat.

În premieră în istoria Republicii Moldova, un mandat de deputat, oferit Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de către alegători, nu a fost validat. Astfel, o perioadă importantă de timp fracțiunea de opoziție va fi lipsită de un mandat de deputat. Totodată, Curtea Constituțională a validat mandatul candidatului supleant pe lista partidului de la guvernare, PAS. Conform opiniei juriștilor, Curtea Constituțională nu a prezentat nici un argument pertinent din punct de vedere juridic, astfel decizia luată poate fi considerată pur politică, comanditar și beneficiarul căreia este partidul Maiei Sandu”, se arată în comunicat.

Potrivit PSRM, hotărârea judecătorească prin care Svetlanei Popa i s-a interzisă anterior să mai poată fi de consilier municipal, fapt pentru care Curtea Constituțională nu i-a validat acum mandatul de deputat, „nu are tangențe și legătură juridică” cu funcția de parlamentar.

Doamna Svetlana Popa a prezentat magistraților constatarea instanței de judecată superioare prin care s-a stabilit lipsa de obiecții în raport cu doamna Popa. Dar, niciun argument juridic nu a fost luat în calcul de Curtea Constituțională, decizia fiind aprobată în baza unor argumente pur politice”, au adăugat reprezentații PSRM.

PSRM a declarat că decizia în privința Svetlanei Popa demonstrează că Republica Moldova ar fi „un stat capturat”, iar Înalta Curte ar acționa „în interesele partidului de guvernare”. „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va apăra dreptatea la CEDO”, se mai arată în comunicat.

***

Precizăm că, pe 16 ianuarie, Curtea Constituțională a examinat validarea mandatelor de deputat pentru candidata BCS Svetlana Popa și candidatul PAS Ion Poia. Înalta Curte a decis să valideze mandatul lui Ion Poia. În cazul Svetlanei Popa, care a fost găsită vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale pe vreme când era consilier muncipal în Chișinău și i s-a interzis să mai ocupe această funcție, Înalta Curte nu a susținut validarea. Decizia Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi atacată. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: