Peste 70 de morți în Spania din cauza inundațiilor. Ministerul de Externe, informații despre moldoveni

Cel puțin 72 de oameni au murit în inundațiile devastatoare din Spania, iar alți zeci de oameni sunt dați dispăruți, conform publicației El Mundo. Totodată, Guvernul spaniol a anunţat miercuri trei zile de doliu naţional în urma inundaţiilor dramatice. Ministerul de Externe (MAE) de la Chișinău a informat că printre victime nu s-ar afla și cetățeni ai R. Moldova.

„Nu avem informații care ar indica la faptul că printre persoanele afectate de inundații ar fi și cetățeni ai Republicii Moldova”, a informat MAE.

Ploile torențiale și grindina au provocat inundații în mai multe regiuni ale Spaniei, în cel mai grav dezastru natural care a lovit țara în ultimele decenii, scrie AP.

Președintele regional al Valenciei, Carlos Mazón, a declarat că este „imposibil” să se ofere o cifră exactă a victimelor morților în acest moment, în condițiile în care unii oameni sunt încă blocați în locuri inaccesibile și așteaptă să fie salvați.

Totodată, potrivil Libertatea, Ministerul de Externe din România a anunţat că 13 cetățeni români sunt dați dispăruți în Spania, după ploile torențiale.

Guvernul de la Madrid a înființat o celulă de criză și peste 1.000 de soldați au fost trimiși în zonele devastate. Inundațiile au dus la mai multe închideri de drumuri, suspendarea serviciilor feroviare și devieri de zboruri în aeroporturile din Valencia, Madrid și Barcelona.

Operatorul național de infrastructură feroviară a transmis că cursele de mare viteză între Valencia și Madrid au fost suspendate, în timp ce și alte linii locale din regiunile afectate au fost oprite. Autoritatea aeriană civilă spaniolă Enaire a raportat zeci de devieri de zbor în Valencia și Madrid. Au existat, de asemenea, perturbări pe aeroporturile din Alicante și Málaga.

Este cea mai gravă inundaţie care a lovit Spania în ultimele trei decenii, după ce ploile torenţiale au lovit regiunea de est a Valenciei, măturand poduri şi clădiri, scrie Reuters.

Meteorologii au spus că în opt ore a plouat cât într-un an în anumite zone din Valencia, provocând aglomerații pe autostrăzi și scufundând terenuri agricole într-o regiune care produce două treimi din citricele cultivate în Spania, un important exportator mondial.

Numărul morților pare să fie cel mai mare din Europa, după inundațiile din 2021, când cel puțin 185 de persoane au murit în Germania.

Este cel mai mare dezastru legat de inundații înregistrat de Spania din 1996, când 87 de persoane au murit în apropierea unui oraș din munții Pirinei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: