elements.envato

Peste 80 de cazuri de variola maimuței, confirmate în cel puțin 12 țări. Precizările OMS

Peste 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în cel puțin 12 țări, iar alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, notează BBC. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul de infectări ar putea crește.

Potrivit sursei citate, cazurile de infectare au fost confirmate în nouă țări din Europa (Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Țările de Jos, Italia, Suedia), dar și în SUA, Canada și Australia.

Totodată, OMS a precizat că focarele recente „sunt atipice, deoarece apar în țări non-endemice”.

Variola maimuței este o infecție virală rară, de obicei ușoară, de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni. Este o boală răspândită în țările din Africa Centrală și Africa de Vest. Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate, care încep pe față și se răspândesc pe restul corpului.

Potrivit autorităților de sănătate din Marea Britanie, virusul nu se răspândește ușor între oameni, iar riscul pentru publicul larg este foarte scăzut.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar un vaccin împotriva variolei oferă o protecție de 85%, deoarece cei două viruși sunt destul de asemănători.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: