Pierderi de 100 mln EUR pentru compania italiană Benetton. Fondatorul: „Un șoc care ne lasă fără suflare”
Full Article 3 minutes read

Pierderi de 100 mln EUR pentru compania italiană Benetton. Fondatorul: „Un șoc care ne lasă fără suflare”

Pierderi pentru compania italiană Benetton, în 2023. G4media.ro scrie, cu referire la Corriere della Sera, că în iulie 2023 conducerea companiei prezentase un bilanț preliminar cu o pierdere de 13 milioane și o previziune pozitivă. Câteva luni mai târziu, cele 13 milioane au devenit 100 de milioane, ceea ce în bugetul 2023 se va transforma într-o pierdere netă de 230 de milioane la o cifră de afaceri de aproximativ un miliard. A fost lansată o anchetă internă pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Totodată, potrivit fondatorului companiei, sunt deja în curs de elaborare un plan de relansare și o strategie industrială. În același timp va fi anunțat numele noului manager al grupului Benetton. 

Fondatorul Luciano Benetton, antreprenorul care a revoluționat industria italiană a confecțiilor, a evidențiat pentru Corriere „o gaură bugetară” de aproximativ o sută de milioane. Bugetul pe 2023 se închide în aceste zile și se va ajunge la o pierdere netă de 230 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de aproximativ un miliard.

Potrivit sursei, un plan de reorganizare și relansare, un sprijin financiar de 260 de milioane de euro, o nouă conducere și o strategie industrială sunt deja în curs de elaborare. Totodată, Consiliul de administrație al grupului Benetton este deja programat să se reunească, pe 28 iunie, pentru a da undă verde bugetului pentru 2023, care trebuie să fie aprobat de adunarea acționarilor convocată pentru 18 iunie.

În cadrul acestei reuniuni, se va afla numele noului manager destinat să îi ia locul actualului CEO Massimo Renon, un fost manager la Marcolin și, înainte de aceasta, la Luxottica, chemat în 2020 de Luciano Benetton pentru a relansa grupul prin stabilirea unui plan care să atingă pragul de rentabilitate în 2023, ținând cont de faptul că între timp a avut loc o pandemie.

„În diferitele consilii, cifrele vorbeau de un posibil break-even în 2023. Abia pe 23 septembrie a fost menționată o problemă, dar totul părea sub control”, a declarat Benetton. Dar la o reuniune ulterioară a consiliului de administrație, a adăugat el, „explodează o bombă”, un „șoc care ne lasă fără suflare”.

La reuniunea consiliului de administrație din iulie 2023, conducerea prezentase bilanțul prefinal cu o pierdere operațională de 13 milioane și cu previziuni pozitive care apoi, însă, spun surse interne ale grupului Benetton, au devenit 100 de milioane câteva luni mai târziu.

„Deficitul total din 2013 până în prezent”, a declarat Gianni Boato, secretarul general al Femca Cisl din Treviso, „depășește un miliard de euro, deci nu este prima dată când compania este nevoită să recupereze o pierdere bugetară precum cea din acest an. Întotdeauna Luciano Benetton a fost cel care a intervenit întotdeauna pentru a achita datoriile și nu a lăsat niciodată ca prețul crizei să cadă greu asupra muncitorilor”.

Sursa mai precizează că a fost lansată o anchetă internă pentru a înțelege ce s-a întâmplat și pentru a stabili punctele de intervenție. Considerația fondatorului este „că vor fi sacrificii de făcut, dar vom pune toată energia din vremuri mai bune în acest sens”.

Benetton este un brand italian de modă, fondat în 1965. Compania are o rețea de aproximativ 5 000 de magazine în întreaga lume. Colecțiile brandului includ haine pentru bărbați, femei și copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: