Anthill Magazine

Platforma DA cere plafonarea adaosului comercial la legume din setul de borș. Demersul a fost trimis guvernului

Deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) solicită guvernului plafonarea adaosului comercial la legume din setul de borș, care sunt cele mai solicitate de pensionari. Un demers în acest sens a fost expediat către guvern și către Comisia pentru situații excepționale.

„Solicităm examinarea în cadrul Comisiei pentru situații excepționale problema majorării prețurilor la legumele din setul destinat preparării supelor, borșului, cum ar fi: cartof, sfeclă roșie, morcov, ceapă, varză, precum și întreprinderea măsurilor ce se impun conform legislației pentru plafonarea adaosului comercial până la 15% la produsele vizate” se arată în document.

Potrivit PPPDA, această măsură se impune în contextul situației create în domeniul comerțului cu produse alimentare pe fondul situației epidemiologice provocate de răspândirea COVID-19, având la bază monitorizarea prețurilor și multiplele apeluri de la cetățeni din diferite raioane.

În perioada stării de urgență, pentru cartof, morcov, sfecla roșie, ceapă și varză adaosul comercial cumulativ pe tot lanțul valoric nu trebuie să depășească 15 %. Potrivit lui Alexandru Slusari, aceasta măsura este importantă și în contextul în care în perioada martie-mai se atestă deficitul legumelor autohtone și dependența mai mare a țării de import, „ceea ce generează în situația de agiotaj scumpiri abuzive”.

https://www.facebook.com/alexander.slusari/posts/2252269165069785

Precizăm că, pe 18 martie, președintele Igor Dodon a anunțat că guvernul ar putea fi nevoit să recurgă la plafornarea prețurilor la anumite produse de primă necesitate. Totodată, acesta a avertizat agenții economici care majorează prețurile nejustificat că vor fi penalizați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: