Cu referire la vizitele din ultima perioadă ale politicienilor moldoveni în Rusia, premierul Dorin Recean a spus că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean.
În timpul unor declarații pentru jurnaliști, premierul Dorin Recean a fost întrebat cum intervine Guvernul și cum monitorizează vizitele din ultima perioadă a politicienilor moldoveni în Federația Rusă. „Ar putea fi investigate din punct de vedere al separatismului politic?”, a întrebat un jurnalist.
„Guvernul Republicii Moldova a demonstrat pe parcursul ultimilor doi ani faptul că are capacitatea necesară pentru a asigura ordinea publică în Republica Moldova, asta vom continua să facem. Vom continua să identificăm acele persoane care subminează statul Republica Moldova. (…) Așteptarea mea, așteptarea cetățenilor, este că toți acești oameni care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor, să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a răspuns oficialul moldovean.
Întrebat dacă politicienii moldoveni ar putea fi trași la răspundere pentru aceste vizite, Recean a comunicat: „Corect… pentru acțiunile împotriva statului”.
***
Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.
***
În seara zilei de 6 martie 2024, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză. Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei.
Șefa Procuraturii Anticorupție a fost întrebată dacă fotografia Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin cade sub incidența legislației penale sau legii privind separatismul. Dragalin a menționat că nu poate răspunde la întrebare „fără a analiza toate circumstanțele”, dar a adăugat că „dacă așa sesizare va ajunge la Procuratura Generală va fi examinată într-un mod obiectiv”. Întrebată ce întreprind autoritățile în contextul vizitelor politicienilor din Moldova în Rusia, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție „urmărește foarte atent informația care apare în spațiul public și apreciază dacă are sau nu relevanță pentru dosarele penale”. Iar șeful Inspectoratului General al Poliției a adăugat că organele de drept dețin informații „mult mai multe decât cele care se vociferează în spațiul public” și că acestea „sunt cu parafă secretă” și nu le poate comunica.
***
Înainte de aceasta, în februarie 2024, Patriarhia Moscovei anunța într-un comunicat că secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill. Întâlnirea a avut loc la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova, la inițiativa lui Igor Dodon. Igor Dodon nu a oferit, deocamdată, detalii despre vizita la Moscova și nici întrevederea cu patriarhul Kirill.
Tot în februarie, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău și președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Batrîncea, deputata BCS Elena Beleacova și membra Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor Olga Cebotari au participat la un forum care s-a desfășurat la Moscova. Batrîncea a susținut un discurs, în care a lăudat partidul rus de guvernare „Edinaya Rossia”. Vizita a avut loc în Rusia în ziua în care a murit opozantul rus Alexei Navalnîi.
La fel în luna februarie, oligarhul fugar Ilan Șor se afla, cel mai probabil, în Rusia acolo unde a avut o întrevedere cu șefia comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. În ajun, șeful Interpol Moldova anunța că Șor a părăsit din nou Israelul.
Iar în martie 2024, Partidul „Renaștere” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a trimis 100 de activiști ai formațiunii în Federația Rusă, la un eveniment denumit „Lumea este mai mare decât Europa”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!