VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”
Full Article 5 minutes read

VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”

Vicepreședintele Parlamentului și președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Batrîncea, deputata BCS Elena Beleacova și membra Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Olga Cebotari au participat la forumul „Pentru libertatea națiunilor”, care s-a desfășurat la Moscova, în perioada 15-16 februarie. Batrîncea a susținut un discurs în timpul fomului, în care a lăudat partidul rus de guvernare „Edinaya Rossia”. Precizăm că vizita are loc în contextul în care pe 16 februarie opozantul rus Alexei Navalnîi, deținut într-o închisoarea din Siberia din motive politice, a fost declarat mort, iar liderii mondiali i-au acuzat pe președintele Vladimir Putin și „Edinaya Rossia” că l-au omorât.

Socialiștii, în vizită la Moscova în ziua când a murit Navalnîi

Forumul „Pentru libertatea națiunilor” a fost organizat de „Edinnaia Rossia”, partidul de guvernământ din Rusia. Potrivit unui comunicat publicat de PSRM, evenimentul a reunit delegați din 60 de țări din Europa și CSI, Asia și Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.

Vlad Batrîncea a ținut un discurs în cadrul forumului, publicat pe site-ul partidului rus de guvernare în data de 16 februarie – zi în care opazantul Alexei Navalnîi a murit în închisoarea IK-3 din Siberia. Politicianul și-a început discursul cu cuvinte de mulțumire pentru „Edinaya Rossia”.

Vreau să adresez mulțumiri delegației moldovenești, PSRM, partenerilor noștri din „Edinaya Rossia” pentru invitația la acest forum, pentru ocazia de a vizita Moscova, pentru primire caldă și bună organizare”, a declarat el.

Batrîncea a abordat și subiectul statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

S-au spus multe cuvinte corecte, aș vrea să vorbesc la modul concret, ținând cont de faptul că, pentru țara noastră Republica Moldova, pentru partidul nostru, la ziua de azi este o luptă pentru neutralitatea țării, pentru întărirea suveranității, pentru autodeterminare devine un subiect de prioritate maximă. Susținem în totalitate propunerea privind crearea unei mișcări politice internaționale pentru coordonare permanentă, pentru căutarea unor soluții solidare, pentru căutarea unor căi și metode de protecție a suveranității țărilor. Aceste probleme pot fi soluționate doar aflându-ne în lucru comun solidar, așa cum ne propun tovarășii noștri chinezi și președintele Xi Jinping. A propus conceptul nu doar „o singură cale”, ci și „un singur destin pentru omenire”. Și doar prin această abordare putem construi o lume dreaptă, o lume cu dezvoltare stabilă, o lume în care există respect reciproc între țări”, a menționat el.

Spre finalul discursului său, Vlad Batrîncea a vorbit despre „metodele de colonizare din secoul XXI” și modalitățile de contracarare a acestora.

În ceea ce ține de metodele concrete de colonizare în sec. XXI, deja nu mai e vorba despre mărgele din sticlă sau obiecte primitive, este vorba despre control extern asupra sistemului bancar, sistemului justiției, controlul extern asupra desfășurării alegerilor, partidelor politice din parlamentele țărilor suverane, control extern asupra mass media, propagandă, manipulare și tot ceea ce deseori nu permite țărilor mici să opună rezistență, să utilizeze aceste instrumente. Pentru a ajuta țările, să ne ajutăm unii pe alții în a crea un mecanism viabil, sunt sigur că e nevoie de coordonare politică la nivel internațional. Suntem gata să participăm la funcționarea unei asemenea structuri, suntem gata să ne împărtășim experiența. Suntem siguri că utilizând solidar rațiunea colectivă vom reuși să găsim cele mai bune soluții pentru țările noastre. Soluții care va permite țărilor noastre să se dezvolte armonios și să construiască în viitor  o lume a dreptății. Le mulțumesc încă o dată colegilor din „Edinaya Rossia””, a conchis Batrîncea.

În marja forumului, socialiștii au avut întâlniri cu reprezentanții formațiunii „Edinayaa Rossia”, ai Partidului Comunist Chinez, ai conducerii Parlamentului azer și reprezentanții altor delegații.

VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”

PSMR

VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”

PSRM

VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”

PSRM

VIDEO Batrîncea, în Rusia în ziua în care a murit Navalnîi: „Mulțumim partenerilor din Edinaya Rossia pentru ocazia de a vizita Moscova”

PSRM

Reacția PAS

Vizita celor trei socialiști la Moscova a fost comentată pe 19 februarie de vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, tot ea membru PAS.

Vlad Bătrîncea e la Moscova. A mers să se închine exact în perioada când regimul îl anihila pe principalul său oponent politic (Alexei Navalnîi – n. r.). Doar că ceea ce nu ştie unul din liderii socialiştilor moldoveni, este că nu ei sunt adevărata Alternativă a Kremlinului”, a scris Doina Gherman pe Facebook.

Moartea liderului opoziției ruse

Amintim că Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. El avea doar 47 de ani. Deocamdată nu este clară cauza morții. Echipa lui Navalnîi a anunțat că Comisia de Investigație refuză să predea trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi rudelor „până când nu vor termina verificările”.

Moartea lui Alexei Navalnîi a provocat un val de reacții în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: