Negre-albăstrui, un pic grunjoase, dulci, aromate – toate acestea sunt despre afine – o pomușoară deosebit de utilă și gustoasă. De obicei, aceasta crește în condiții speciale: în sol cu substrat de turbă, cu o climă rece, moderată. S-ar părea că nu e despre Moldova. Dar entuziasmul agricultorilor din Moldova nu are limite. Sunt deja patru ani de când compania „Lolly Berry” livrează afine autohtone pe piață și intenționează să-și crească livrările. NM relatează povestea plantației de pomușoare și a celor două femei care au decis că locuitorii Moldovei merită să aibă propriile afine.
Afacere vie
Tatiana și prietena sa Natalia au visat să cultive afine încă acum șase ani, când în Moldova a apărut prima plantație de afine în apropiere de satul Dolna, raionul Strășeni.
În anul 2014, Tatiana Bordian-Balan a făcut cunoștință cu Iurie Tarai, fondatorul companiei „Lolly Berry” și primul crescător de afine moldovenești la scară industrială.
„Anul trecut, când Iurie a decis să plece din Moldova, ne-a propus ideea sa – o plantație de afine cu suprafața de 10 hectare. Ne-am gândit și am accepat. Eu și partenera mea Natalia Mursa am investit propriile mijloace, am adăugat bani împrumutați și am cumpărat „Lolly Berry”, își amintește Tatiana.
Am mai aflat de la foștii proprietari că ei au beneficiat de asistență prin Programul Consultanță pentru Micul Business al BERD în valoare de 10 mii de euro din fondurile Uniunii Europene pentru elaborarea unui proiect tehnic pentru construcția unui frigider pentru produse, care să corespundă celor mai moderne standarde.
Până la achiziția acestei companii, Tatiana și Natalia se ocupau deja de horticultură –livada lor de cătină are trei ani.
Tatiana consideră că afirmația precum că agricultura este o afacere riscantă este corectă doar parțial. Iar colega sa susține că Moldova este o țară agrară, care i-a hrănit mereu pe toți.
Domeniul agriculturii în Moldova ar putea fi foarte interesant, susține Tatiana, chiar dacă aici s-au schimbat condițiile climaterice. „Dacă investești corect și ai un comportament corect față de culturi, vei reuși totul”, este sigură ea.
Proprietara plantației de afine a povestit cum a perfecționat sistemul de irigare și plantația a supraviețuit, în ciuda secetei.
„Noi am avut recoltă, fie ea și un pic mai mică decât cea planificată. Deși multe pomușoare s-au uscat chiar pe tufe, fără a mai reuși să se coacă”, își amintește cu tristețe Tatiana.
În afară de sistemul de irigare perfecționat, noile proprietare ale plantației de afine au înconjurat fiecare tufă de pomușoare cu multă grijă și atenție.
„Odată cu venirea noastră afinele au înviat, au simțit atenția. Noi ne purtăm cu aceste tufe ca și cu niște copii. Da, aceasta este o afacere, dar este o afacere vie, trebuie să depui suflet în fiecare plantă. Bunica mea îmi spunea – oricum ar fi planta de cameră, dacă o vei lăsa într-un ungher și o vei stropi doar din când în când, se va ofili”, își continuă povestea Tatiana.
În calitate de director al companiei ea a schimbat și politica de prețuri ale afinelor – în locul celor 250 de lei, un kilogram de pomușoare a început să coste 180 de lei și acestea au devenit mai accesibile pentrucumpărători ,crescând astfel și cererea pe piață.
Plantația nouă
Inspirate de creșterea cererii, femeile de afaceri au decis să mai planteze trei hectare de tufe de afine.
Dar este incredibil de dificil să înființezi o plantație de afine în Moldova. Nu este o cultură tipică pentru țara noastră. Afinele nu cresc în cernoziomul tradițional, ci doar în sol de turbă. Iar turba trebuie să fie importată din Belarus, livrarea fiind mai costisitoare decât însăși turba, din cauza distanței mari.
Turba amestecată cu mulci – rumegușul copacilor de conifere – este turnată într-un șanț săpat. În condiții firești afinele nu rezistă. O tufă ar putea să se prindă, pe ea va apărea verdeață și, posibil, pomușoare, dar acestea nu se coc. „La târguri adesea sunt întrebată: de ce se scutură toate pomușoarele? Aceasta înseamnă că pământul nu este potrivit pentru ele. Trebuie să se mențină un anumit echilibru de aciditate”, a precizat protagonista eroina noastră.
Pe rădăcinile afinelor se află ciuperca micoriza. Anume aceasta are nevoie de substrat acid. Ciuperca respectivă digeră substanțele nutritive și pomușoarele le absorb odată cu apa.,În concluzie – fără micoriză planta nu poate trăi.
Pe lângă aceasta, afinele sunt mulcite cu rumegușul copacilor coniferi. Acest compost protejează tufa de buruiene și menține mereu umiditatea, o acidifică. Volumul compostului depinde de vârsta plantei.
Apropo, patria afinelor este America. La nord ele cresc în condiții naturale, în soluri cu turbă, iar la sud, de exemplu în Peru, Columbia – în ghivece.
Tatiana ne-a spus că ele au pregătit deja o parte din teren, instalează un sistem de irigare suplimentar și curând vor începe sădirea unei plantații tinere.
În această activitate complicată Tatiana și Natalia sunt susținute de soții lor, de aceea „Lolly Berry” poate fi numită afacere de familie. Participă și fiica Tatianei, care vinde afinele la târguri.
Tatiana consideră că pentru sădirea noii plantații, experiența și cunoștințele de amatori sunt insuficiente, de aceea pentru elaborarea unui plan de afaceri, au decis să apeleze la serviciile unor profesioniști.
Compania a reușit să beneficieze de serviciile de consultanță pentru elaborarea planului de afaceri în cadrul Programului „Femei în Afaceri”, implementat de Programul Consultanță pentru Micul Business al BERD, cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Acesta le-a permis să identifice acțiunile de mai departe și să stabilească exact ce tehnologii pot achiziționa și cum se vor recupera acestea.60 la sută din costurile pentru serviciile de consultanță (fără TVA) au fost acoperite de Program.
Viitoarea plantație se va deosebi puțin de cea actuală – un pic mai multă turbă pentru alimentarea rădăcinilor. Sistemul de irigare va fi conectat la un calculator care va analiza când și de câtă apă este nevoie. La fel, se va folosi agrofibră sau agrotextil, care menține umiditatea în sol și nu-i permite să se evapore. Acest lucru va permite să se economisească apa pentru stropire.
Compania a importat echipamentele pentru irigare. Pentru aceasta, a luat un credit de la bancă. Acesta va fi compensat parțial din subvențiile de la AIPA.
Prima recoltă de pe noua plantație „Lolly Berry” va fi deja peste trei ani. Mai întâi vor fi niște tufe mici care fac flori, dar acestea trebuie tăiate fără zgârcenie, pentru că întreaga putere a plantei pleacă în pomușoare, iar la început dezvoltarea sistemului rădăcinos este prioritară.
Există și o tehnologie americană de creștere a afinelor – în tuneluri. Aceasta protejează plantația de grindină, de ploile abundente, de înghețuri. Este asemănătorsistemului de seră. Dar este o tehnologie foarte costisitoare. Pentru Moldova este încă ceva ce ține de viitor.
Pomușoarele miraculoase
Potrivit afirmațiilor Tatianei, în Moldova afinele sunt deosebite, sunt un produs natural sută la sută, fără adausuri chimice și îngrășăminte. Ea mai spune că afinele au nevoie de soare în cantități moderate și de irigare.
„Lolly Berry” cultivă trei soiuri de pomușoare. Acestea se deosebesc un pic după gust și aspect. Deosebirea principală constă în perioada de coacere. Unele se coc în luna iunie, altele – în iulie, şi, respectiv, august. Plantarea celor 3 soiuri a fost gândită în așa fel, încât Moldova să dispună de afinele proprii, autohtone pe parcursul întregii veri.
Afinele sunt foarte utile, și în Moldova ele abia încep să devină populare. Aici ele sunt confundate adesea cu porumbrelele, niște pomușoare asemănătoare de culoare albastru închis.
Costurile l cultivării sunt, desigur, mai mari decât în alte țări. În primul rând din cauza volumului – aici, ele nu sunt mari. „De exemplu, dacă noi avem 10 ha, niște cunoștințe de-ale noastre din România au 100 ha”, menționează Tatiana, adăugând că anul acesta, au fost multe afine importate din România.
Ea a mai spus că anul acesta, compania a recoltat 20 de tone, deși, conform normelor „ca la carte”, recolta trebuia să fie mai mare – 5-7 tone la hectar, deci, aproximativ 50-70 de tone.
Întreaga producție „Lolly Berry” se vinde doar pe piața locală. Este vorba despre rețeaua de magazine Pegas, livrarea comenzilor onlineși iarmaroacele eco.
„Noi avem un frigider. Imediat după recoltare pomușoarele sunt congelate instant. Acest lucru împiedică pomușoarele să putrezească, deoarece nu există mediu favorabil pentru apariția bacteriilor patogene. De asemenea, plantația noastră este amplasată între două fâșii forestiere, de parcă ar fi în interiorul pădurii. Acest lucru ne ocrotește de insectele care ar putea dăuna afinelor și noi nu folosim niciun fel de substanţe chimice”, a subliniat Tatiana.
Totodată, ea a adăugat că sistemul frigorific de depozitare pe termen lung nu este potrivit pentru aceste pomușoare, pentru că ele își pierd prea mult gustul.
„De exemplu, pe piețe încă se vând afine. Ele sunt anume din astfel de frigidere. Nu sunt un produs proaspăt din Peru sau Chile, ci sunt românești, care s-au păstrat câteva luni în frigidereși au cu totul alt gust”, a precizat directorul și proprietarul companiei.
Tatiana a remarcat că doar congelarea instantă permite păstrarea gustului. „Calitatea afinelor noastre congelate este foarte înaltă. Clienții noștri au fost foarte mulțumiți anul trecut. Acum și noi am congelat câte ceva. Pomușoarele sunt aromate, fără lichid, pot fi scoase din congelator și consumate peste câteva minute, fără a le dezgheța, fiind asemnătoare cu înghețata din pomușoare”.
Dar cel mai bine e ca afinele să fie consumate în stare proaspătă atunci se obţin beneficii maxime. Pomușoarele conțin Niacină, vitamine din grupul B, vitaminele C, E, calciu, magneziu, natriu și fosfor. Sunt unul dintre cei mai buni antioxidanți din lume.
„Scopul nostru și punctul de orientare la această etapă îl constituie piața locală. De ce cetățenii noștri nu pot primi un produs gustos și util aici, pe loc? Aceleași afine de import din țările vecine nu mai sunt chiar atât de utile. Ele au fost culese, congelate, apoi ambalate și transportate și ajung la cumpărător în cel mai bun caz peste 3-4 zile. Iar ale noastre – sunt gata deja de vânzare peste 1-1,5 ore. Sunt proaspete, aromate și foarte bogate”, a concluzionat Tatiana.