Pomușoarele „Lolly Berry”. Cum se cultivă afinele în Moldova și de ce sunt mai gustoase decât cele importate?

Negre-albăstrui, un pic grunjoase, dulci, aromate – toate acestea sunt despre afine – o pomușoară deosebit de utilă și gustoasă. De obicei, aceasta crește în condiții speciale: în sol cu substrat de turbă, cu o climă rece, moderată. S-ar părea că nu e despre Moldova. Dar entuziasmul agricultorilor din Moldova nu are limite. Sunt deja patru ani de când compania „Lolly Berry” livrează afine autohtone pe piață și intenționează să-și crească livrările. NM relatează povestea plantației de pomușoare și a celor două femei care au decis că locuitorii Moldovei merită să aibă propriile afine.

Afacere vie

Tatiana și prietena sa Natalia au visat să cultive afine încă acum șase ani, când în Moldova a apărut prima plantație de afine în apropiere de satul Dolna, raionul Strășeni.

În anul 2014, Tatiana Bordian-Balan a făcut cunoștință cu Iurie Tarai, fondatorul companiei „Lolly Berry” și primul crescător de afine moldovenești la scară industrială.

„Anul trecut, când Iurie a decis să plece din Moldova, ne-a propus ideea sa – o plantație de afine cu suprafața de 10 hectare. Ne-am gândit și am accepat. Eu și partenera mea Natalia Mursa am investit propriile mijloace, am adăugat bani împrumutați și am cumpărat „Lolly Berry”, își amintește Tatiana.

Am mai aflat de la foștii proprietari că ei au beneficiat de asistență prin Programul Consultanță pentru Micul Business al BERD în valoare de 10 mii de euro din fondurile Uniunii Europene pentru elaborarea unui proiect tehnic pentru construcția  unui frigider pentru produse, care să corespundă celor mai moderne standarde.

Până la achiziția acestei companii, Tatiana și Natalia se ocupau deja de horticultură –livada lor de cătină are trei ani.

Tatiana consideră că afirmația precum că agricultura este o afacere riscantă este corectă doar parțial. Iar colega sa susține că Moldova este o țară agrară, care i-a hrănit mereu pe toți.

Domeniul agriculturii în Moldova ar putea fi foarte interesant, susține Tatiana, chiar dacă aici s-au schimbat condițiile climaterice. „Dacă investești corect și ai un comportament corect față de culturi, vei reuși totul”, este sigură ea.

Proprietara plantației de afine a povestit cum a perfecționat sistemul de irigare și plantația a supraviețuit, în ciuda secetei.

„Noi am avut recoltă, fie ea și un pic mai mică decât cea planificată. Deși multe pomușoare s-au uscat chiar pe tufe, fără a mai reuși să se coacă”, își amintește cu tristețe Tatiana.

În afară de sistemul de irigare perfecționat, noile proprietare ale plantației de afine au înconjurat fiecare tufă de pomușoare cu multă grijă și atenție.

 

„Odată cu venirea noastră afinele au înviat, au simțit atenția. Noi ne purtăm cu aceste tufe ca și cu niște copii. Da, aceasta este o afacere, dar este o afacere vie, trebuie să depui suflet în fiecare plantă. Bunica mea îmi spunea – oricum ar fi planta de cameră, dacă o vei lăsa într-un ungher și o vei stropi doar din când în când, se va ofili”, își continuă povestea Tatiana.

În calitate de director al companiei ea a schimbat și politica de prețuri ale afinelor – în locul celor 250 de lei, un kilogram de pomușoare a început să coste 180 de lei și acestea au devenit mai accesibile pentrucumpărători ,crescând astfel și cererea pe piață.

Plantația nouă

Inspirate de creșterea cererii, femeile de afaceri au decis să mai planteze trei hectare de tufe de afine.

Dar este incredibil de dificil să înființezi o plantație de afine în Moldova. Nu este o cultură tipică pentru țara noastră. Afinele nu cresc în cernoziomul tradițional, ci doar în sol de turbă. Iar turba trebuie să fie importată din Belarus, livrarea fiind mai costisitoare decât însăși turba, din cauza distanței mari.

Turba amestecată cu mulci – rumegușul copacilor de conifere – este turnată într-un șanț săpat. În condiții firești afinele nu rezistă. O tufă ar putea să se prindă, pe ea va apărea verdeață și, posibil, pomușoare, dar acestea nu se coc. „La târguri adesea sunt întrebată: de ce se scutură toate pomușoarele? Aceasta înseamnă că pământul nu este potrivit pentru ele. Trebuie să se mențină un anumit echilibru de aciditate”, a precizat protagonista eroina noastră.

Pe rădăcinile afinelor se află ciuperca micoriza. Anume aceasta are nevoie de substrat acid. Ciuperca respectivă digeră substanțele nutritive și pomușoarele le absorb odată cu apa.,În concluzie – fără micoriză planta nu poate trăi.

Pe lângă aceasta, afinele sunt mulcite cu rumegușul copacilor coniferi. Acest compost protejează tufa de buruiene și menține mereu umiditatea, o acidifică. Volumul compostului depinde de vârsta plantei.

Apropo, patria afinelor este America. La nord ele cresc în condiții naturale, în soluri cu turbă, iar la sud, de exemplu în Peru, Columbia – în ghivece.

Tatiana ne-a spus că ele au pregătit deja o parte din teren, instalează un sistem de irigare suplimentar și curând vor începe sădirea unei plantații tinere.

În această activitate complicată Tatiana și Natalia sunt susținute de soții lor, de aceea „Lolly Berry” poate fi numită afacere de familie. Participă și fiica Tatianei, care vinde afinele la târguri.

Tatiana consideră că pentru sădirea noii plantații, experiența și cunoștințele de amatori sunt insuficiente, de aceea pentru elaborarea unui plan de afaceri, au decis să apeleze la serviciile unor profesioniști.

Compania a reușit să beneficieze de serviciile de consultanță pentru elaborarea planului de afaceri în cadrul Programului „Femei în Afaceri”, implementat de Programul Consultanță pentru Micul Business al BERD, cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Acesta le-a permis să identifice acțiunile de mai departe și să stabilească exact ce tehnologii pot achiziționa și cum se vor recupera acestea.60 la sută din costurile pentru serviciile de consultanță (fără TVA) au fost acoperite de Program.

Viitoarea plantație se va deosebi puțin de cea actuală – un pic mai multă turbă pentru alimentarea rădăcinilor. Sistemul de irigare va fi conectat la un calculator care va analiza când și de câtă apă este nevoie. La fel, se va folosi agrofibră sau agrotextil, care menține umiditatea în sol și nu-i permite să se evapore. Acest lucru va permite să se economisească apa pentru stropire.

Compania a importat echipamentele pentru irigare. Pentru aceasta, a luat un credit de la bancă. Acesta va fi compensat parțial din subvențiile de la AIPA.

Prima recoltă de pe noua plantație „Lolly Berry” va fi deja peste trei ani. Mai întâi vor fi niște tufe mici care fac flori, dar acestea trebuie tăiate fără zgârcenie, pentru că întreaga putere a plantei pleacă în pomușoare, iar la început dezvoltarea sistemului rădăcinos este prioritară.

Există și o tehnologie americană de creștere a afinelor – în tuneluri. Aceasta protejează plantația de grindină, de ploile abundente, de înghețuri. Este  asemănătorsistemului de seră. Dar este o tehnologie foarte costisitoare. Pentru Moldova este încă ceva ce ține de viitor.

Pomușoarele miraculoase

Potrivit afirmațiilor Tatianei, în Moldova afinele sunt deosebite, sunt un produs natural sută la sută, fără adausuri chimice și îngrășăminte. Ea mai spune că afinele au nevoie de soare în cantități moderate și de irigare.

„Lolly Berry” cultivă trei soiuri de pomușoare. Acestea se deosebesc un pic după gust și aspect. Deosebirea principală constă în perioada de coacere. Unele se coc în luna iunie, altele – în iulie, şi, respectiv, august. Plantarea celor 3 soiuri a fost gândită în așa fel, încât Moldova să dispună de afinele proprii, autohtone pe parcursul întregii veri.

Afinele sunt foarte utile, și în Moldova ele abia încep să devină populare. Aici ele sunt confundate adesea cu porumbrelele, niște pomușoare asemănătoare de culoare albastru închis.

Costurile l cultivării sunt, desigur, mai mari decât în alte țări. În primul rând din cauza volumului –  aici, ele nu sunt mari. „De exemplu, dacă noi avem 10 ha, niște cunoștințe de-ale noastre din România au 100 ha”, menționează Tatiana, adăugând că anul acesta, au fost multe afine importate din România.

Ea a mai spus că anul acesta, compania a recoltat 20 de tone, deși, conform normelor „ca la carte”, recolta trebuia să fie mai mare – 5-7 tone la hectar, deci, aproximativ 50-70 de tone.

Întreaga producție „Lolly Berry” se vinde doar pe piața locală. Este vorba despre rețeaua de magazine Pegas, livrarea comenzilor onlineși iarmaroacele eco.

„Noi avem un frigider. Imediat după recoltare pomușoarele sunt congelate instant. Acest lucru împiedică pomușoarele să putrezească, deoarece nu există mediu favorabil pentru apariția bacteriilor patogene. De asemenea, plantația noastră este amplasată între două fâșii forestiere, de parcă ar fi în interiorul pădurii. Acest lucru ne ocrotește de insectele care ar putea dăuna afinelor și noi nu folosim niciun fel de substanţe chimice”, a subliniat Tatiana.

Totodată, ea a adăugat că sistemul frigorific de depozitare pe termen lung nu este potrivit pentru aceste pomușoare, pentru că ele își pierd prea mult gustul.

„De exemplu, pe piețe încă se vând afine. Ele sunt anume din astfel de frigidere. Nu sunt un produs proaspăt din Peru sau Chile, ci sunt românești, care s-au păstrat câteva luni în frigidereși au cu totul alt gust”, a precizat directorul și proprietarul companiei.

Tatiana a remarcat că doar congelarea instantă permite păstrarea gustului. „Calitatea afinelor noastre congelate este foarte înaltă. Clienții noștri au fost foarte mulțumiți anul trecut. Acum și noi am congelat câte ceva. Pomușoarele sunt aromate, fără lichid, pot fi scoase din congelator și consumate peste câteva minute, fără a le dezgheța, fiind asemnătoare cu înghețata din pomușoare”.

Dar cel mai bine e ca afinele să fie consumate în stare proaspătă atunci se obţin beneficii maxime. Pomușoarele conțin Niacină, vitamine din grupul B, vitaminele C, E, calciu, magneziu, natriu și fosfor. Sunt unul dintre cei mai buni antioxidanți din lume.

„Scopul nostru și punctul de orientare la această etapă îl constituie piața locală. De ce cetățenii noștri nu pot primi un produs gustos și util aici, pe loc? Aceleași afine de import din țările vecine nu mai sunt chiar atât de utile. Ele au fost culese, congelate, apoi ambalate și transportate și ajung la cumpărător în cel mai bun caz peste 3-4 zile. Iar ale noastre – sunt gata deja de vânzare peste 1-1,5 ore. Sunt proaspete, aromate și foarte bogate”, a concluzionat Tatiana.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Endava continuă Programul de Internship pe Salesforce, MS Dynamics şi ServiceNow, cu accent pe AI

Endava își extinde Programul de Internship pentru toamna anului 2025, oferind o nouă oportunitate pentru cei pasionați de tehnologie și inovație. Această ediție va pune accent pe instrumentele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. O atenție sporitǎ va fi acordatǎ integrării tehnologiilor de inteligență artificială (AI), reflectând tendințele actuale din industrie.

Ce presupune programul de Internship?

Programul oferă tinerilor profesioniști oportunitatea de a dobândi experiență practică în configurarea și dezvoltarea de soluții bazate pe platforme low-code și no-code, larg utilizate în mediul de afaceri actual. Participanții vor învăța cum să creeze și să personalizeze aplicații folosind instrumente Microsoft Dynamics precum Power Apps, să analizeze și să vizualizeze date cu Power BI și să automatizeze procese de business cu Power Automate.

În direcția Salesforce, internii vor lucra cu cea mai utilizată platformă de gestionare a relației cu clienții (CRM), explorând atât partea de configurare, cât și dezvoltarea prin instrumente declarative și limbajul de programare Apex. Ei vor avea ocazia să învețe cum să construiască obiecte și relații între acestea, să implementeze reguli de validare, să personalizeze interfețele de utilizator și să automatizeze procesele de business.

În ServiceNow, internii vor lucra cu una dintre cele mai populare platforme de automatizare a proceselor IT și business, utilizată la scară globală pentru digitalizarea serviciilor interne într-o organizație. Participanții vor explora atât partea de configurare, cât și elemente de dezvoltare folosind JavaScript. Ei vor învăța cum să creeze și să gestioneze aplicații personalizate, să configureze flowuri, să dezvolte UI Actions și UI Policies, să automatizeze procese prin Flow Designer și să lucreze cu tabele. De asemenea, vor dobândi noțiuni despre IT Service Management (ITSM) și vor înțelege cum ServiceNow sprijină digitalizarea întregului ciclu de viață al serviciilor IT.

Platforma pune la dispoziția internilor competențele necesare pentru a naviga cu ușurință în cadrul acesteia, iar internshipul le va permite să înțeleagă cum se dezvoltă și se extinde o platformă low-code/no-code într-un mediu real de lucru.

Integrarea AI în Programul de Internship

Un element distinctiv al acestui internship va fi integrarea tehnologiilor de inteligență artificială în platformele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. AI joacă un rol din ce în ce mai important în automatizarea proceselor și personalizarea interacțiunilor cu utilizatorii. Prin instrumente precum AI Builder din Power Platform și Einstein AI din Salesforce, participanții vor avea șansa de a explora soluții inteligente care îmbunătățesc eficiența și calitatea deciziilor de business.

Ce cunoștințe și abilități ar trebui să aibă un candidat?

Un candidat ar trebui să posede gândire analitică orientată spre rezolvarea problemelor, abilități solide de comunicare, capacitatea de a lucra în echipă și un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze.

Cunoștințele tehnice sunt de asemenea binevenite, inclusiv:

  • Principii ale programării orientate pe obiecte
  • Cunoștințe de bază de HTML, CSS și JavaScript
  • Înțelegerea sistemelor de control al versiunilor, precum GIT
  • Înțelegere de bază a bazelor de date și a gestionării datelor (tabele, câmpuri, înregistrări)
  • Cunoștințe de bază de SQL: interogări, join-uri și manipulare a datelor
  • Înțelegere de bază a unor termeni IT precum API-uri, JSON-uri etc.
  • Reprezintă un avantaj cunoașterea de bază a Power Platform, Salesforce sau ServiceNow

Ce competențe vor dobândi internii?

Pe parcursul celor trei luni de internship, participanții vor dobândi cunoștințe tehnice solide și le vor aplica în proiecte reale. Competențele-cheie includ:

  • Configurarea și dezvoltarea de aplicații în Microsoft Dynamics, Salesforce şi ServiceNow
  • Utilizarea Power BI pentru analiza și interpretarea datelor
  • Automatizarea fluxurilor de lucru cu Salesforce și Power Automate
  • Dezvoltarea de soluții integrate cu AI în cadrul platformelor
  • Colaborare în mediu Agile

De ce să aplici?

Platformele Salesforce, Power Platform şi ServiceNow sunt din ce în ce mai căutate în industrie, iar acest internship oferă o oportunitate excelentă de a dobândi experiență practică. Endava oferă un mediu de învățare dinamic, acces la tehnologii de ultimă generație și sprijin din partea unor mentori experimentați. 

Dacă ești pasionat de soluții digitale inovatoare și vrei să îți construiești o carieră în IT, acest program este pentru tine.

Pozițiile disponibile și materialele de studiu pot fi accesate AICI.

Tudor Mardei | NewsMaker

Alegeri repetate la Boldurești: CEC tipărește aproape 3 mii de buletine de vot, pentru scrutinul de duminică

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că va tipări 2 888 de buletine de vot pentru turul al doilea repetat al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni. Toate buletinele vor fi în limba română.

Buletinele vor avea 14 cm lățime și 13,5 cm lungime. Costul unui exemplar este de 0,90 lei. Astfel, valoarea totală a tirajului se ridică la 2 599,20 lei.

Locuitorii comunei Boldurești sunt așteptați la urne duminică, pe 20 iulie. Comisia Electorală Centrală a decis, în ședința din 16 iulie, repetarea turului al doilea al alegerilor locale.

Hotărârea a fost luată după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Curții de Apel privind anularea scrutinului și a stabilit că doar autoritățile electorale pot decide dacă alegerile trebuie sau nu anulate.

Votarea în turul doi are loc în baza acelorași liste electorale. Lupta pentru fotoliul de primar se dă între Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil și a părăsit locul accidentului. Ciochină respinge acuzațiile.

CEC

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
colaj NM

Ceban, mesaj din subterana de la Creangă, inundată de ploi: „Să nu facem mare tragedie”

Apa care a pătruns în pasajul subteran Alba Iulia de pe strada Ion Creangă din Chișinău din cauza ploilor puternice din noapte de 17 spre 18 iulie a fost eliminată în această dimineață. Primarul orașului, Ion Ceban, a publicat un videoclip de la fața locului în care arată că apa a fost îndepărtată aproape complet. El a solicitat să nu se facă „foarte mare tragedie” și a subliniat că serviciile municipale la îndepărtarea consecințelor.

La primele ore ale dimineții, au apărut imagini cu trecerea subternată Alba Iulia din capitală, care arată că în aceasta a pătruns o cantitate semnificativă de apă în urma ploilor torențiale.

Telegram

La scurt timp, primarul Ceban a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care se deplasează prin pasajul subterna respectiv. Imaginile, filmate dimineața, arată că apa a fost practic îndepărtată complet, iar responsabilii lucrează la fața locului.

Pentru că în spațiul public au apărut foarte multe imagini virale în derulare, suntem în acel pasaj în care toată lumea crede că mai este apă. Se lucrează de la primele ore pentru a lichida consecințele acelei calamități. Într-adevăr a fost un debit de apă foarte mare, de la București încoace, este la absolut vizibil acest lucru. (…) Rog ca în continuare să nu facem foarte mare tragedie. Repet: se întâmplă la nivel de țară, la nivel de regiune, se întâmplă în țările vecine, iar datoria noastră este ca atunci când se întâmplă ceva să lichidă. cât se poate de curând acest lucru. Și asta este făcut de toate serviciile municipale, cărora le mulțumesc”, a spus edilul.

Amintim că, în noapte de 17 spre 18 iulie, au avut loc ploi torențiale, care au provocat mai multe situații de urgență în diferite regiuni ale țării. Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe cazuri pentru deblocarea mașinilor și îndepărtarea copacilor doborâți.

Facebook/Анжелика Фролова

Tânăr din Moldova, atacat în stradă: agresorii i-au fracturat mâinele, după ce au presupus că este gay

Un tânăr de 20 de ani din Republica Moldova susține că a fost agresat de un grup de persoane, care ar fi presupus că face parte din comunitatea LGBT. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni, 14 iulie, în plină stradă în Chișinău. În urma agresiunii, tânărul a suferit mai multe fracturi la degete și a avut nevoie de intervenție chirurgicală.

Potrivit declarațiilor oferite pentru NewsMaker, victima se îndrepta spre un restaurant împreună cu un prieten. La un moment dat, cei doi s-au îmbrățișat. Gestul a fost observat de un grup de necunoscuți, care i-ar fi perceput drept un cuplu gay. Agresorii i-ar fi înconjurat, insultat și ulterior ar fi sărit la bătaie.

Tânărul a depus plângere la poliție în cursul zilei de luni. Marți a trecut expertiza medico-legală, iar miercuri a fost operat la un deget și i s-a aplicat ghips la ambele mâini.

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: