În cadrul unei conferințe de presă din 16 martie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a comentat decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a declara Transnistria „zonă de ocupație a Federației Ruse”. Oficialul a subliniat că autoritățile vor căuta soluții bazate pe dialog și negocieri pentru reintegrarea țării și a reiterat îndemnul către Moscova, de a-și retrage trupele staționate pe teritoriul R. Moldova.
Nicu Popescu a remarcat că menționarea Transnistriei drept teritoriu ocupat de Rusia a fost inclusă într-un document care vizează, în primul rând, Ucraina.
„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei. Această opinie a fost adoptată de APCE într-o declarație care vizează în primul rând situația din Ucraina. Din partea Executivului Republicii Moldova, pot reitera faptul că R. Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării, prin dialog, negocieri. Este singura cale de a progresa spre a obține acest obiectiv al țării. Evident, noi continuăm insistența noastră pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova”, a declarat ministrul de Externe.
Ministrul Afacerilor Externe a reitarat că Moldova este un stat neutru, iar neutralitatea presupune că neparticiparea statului la acțiuni militare de partea țărilor implicate în conflicte militare.
„În același timp, neutralitatea nu presupune indiferența față de refugiați. Presupune respect și apeluri la necesitatea respectării dreptului internațional. Statul nostru are nevoie de un cadru legislativ internațional care este respectat. Are nevoie de respectarea valorilor Consiliului Europei, dar și altor organizații internaționale. Prin această prismă, am luat aceste luări de poziții foarte clar formulate în plan internațional de condamnare a războiului inițiat de Federația Rusă în Ucraina”, a conchis Popescu.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat pe 15 martie decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, la inițiativa delegației României, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.
Este pentru prima oară când o instituție europeană de nivel înalt declară în mod oficial „Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia”.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a venit cu o reacție. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, membru al delegației R. Moldova la APCE, susține că va contesta procedura prin care a fost adoptată prevederea respectivă, întrucât participanții online la ședință nu ar fi avut posibilitate să voteze. În plus, potrivit deputatului, delegația Moldovei și guvernul nu ar fi fost consultați cu privire la inițiativă.