Popescu, după vizita secretă a lui Șor la Moscova: „Sancțiunile față de acești criminali vor continua”
Full Article 3 minutes read

Popescu, după vizita secretă a lui Șor la Moscova: „Sancțiunile față de acești criminali vor continua”

Vicepremierul Nicu Popescu susține că autoritățile de la Chișinău nu au informații cu privire la scopul recentei vizite a fugarului Ilan Șor la Moscova. Chișinăul nu cunoaște nici dacă, în Rusia, oligarhul condamnat pentru escrocherie și cercetat pentru tentative de destabilizare a Moldovei, s-a întâlnit sau nu cu deputați socialiști, inclusiv cu fostul președinte al țării Igor Dodon. Șeful diplomației a dat, însă, asigurări, că Moldova va continua, cu sprijinul partenerilor externi, eforturile de deoligarhizare a țării.

„Nu pot nici confirma, nici infirma aceste mișcări. (…) Vă asigur, însă, că vom continua sa facem eforturi de deoligarhizare a acestei țări, vom continua efortul de limitare a tentativelor de destabilizare a acestei grupări criminale. Știți bine că o serie foarte mare de țări: UE, SUA, Canada și alte state au introdus regimuri de sancțiuni față de acești criminali și acest lucru va continua, astfel încât aceste peroane să nu poată destabiliza Republica Moldova, să nu poată readuce Republica Moldova în zona gri a influențelor nefaste care vin din Orient”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

***

Amintim că, pe 8 noiembrie, presa din Republica Moldova a scris, cu referire la surse, că oligarhul fugar Ilan Șor și miliardarul rus Roman Abramovici au zburat împreună din Istanbul la Moscova, unde urmau să aibă o întrevedere. Se menționa că la reuniune se preconiza să participe deputații socialiști Adrian Albu și Bogdan Țîrdea, precum și secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon.

Pe 8 noiembrie, NewsMaker a solicitat o reacție de la purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, cu referire la informația din presă. Aceasta a sugerat că informația ar fi lasă. „Le recomandăm autorilor acestui fake news să scrie scenarii de filme artistice fantasy. Ar avea succes”, a declarat reprezentanta PSRM.

Adrian Albu și Bogdan Țîrdea au confirmat că se află la Moscova, unde pe 8 noiembrie au participat la o reuniune a reprezentanților țărilor din Comunitatea Statelor Independente, dedicată „temelor de securitate”. Totodată, deputații au negat informațiile apărute în presă despre presupusa reuniune.

Presa menționa că Dodon va pleca spre capitala Rusiei pe 9 noiembrie. Precizăm în acest context că, pe 9 noiembrie – la ora 09:30, Igor Dodon a oferit declarații jurnaliștilor de la sediul PSRM din Chișinău. Totuși, pe 10 noiembrie, Dodon a confirmat că va pleca în Rusia, însă nu ca să se întâlnească cu Șor. El declara că urmează să plece în Federația Rusă, mai exact în capitala regiunii Tatarstan, Kazan. Socialistul susținea că va călători la Kazan pentru a-și vizita doi dintre feciorii săi, care își fac studiile acolo.

Pe 9 noiembrie, șeful Centrului de cooperare polițienească internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Viorel Țentiu a confirmat că Ilan Șor a părăsit teritoriul Israelului pe 6 noiembrie cu un avion privat. Ţentiu declara că autoritățile din Israel nu cunosc unde a plecat Șor. El mai spunea că Federația Rusă este stat membru Interpol și că pe 6 noiembrie toate statele membre au fost solicitate să fie întreprinse măsuri de reținere, în caz că Șor va fi pe teritoriul lor.

Pe 12 noiembrie, Ilan Șor a revenit în Israel, la trei zile distanță după ce a plecat cu un avion privat într-o direcție necunoscută de autoritățile de la Chișinău și nici de cele israeliene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: