Popșoi: Împreună cu partenerii ucraineni, controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană
Full Article 2 minutes read

Popșoi: Împreună cu partenerii ucraineni, controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană

Ministrul de Externe Mihai Popșoi a declarat că, împreună cu partenerii ucraineni, Republica Moldova verifică „tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană”, relatează IPN. Potrivit lui Popșoi, regiunea este lăsată să primească tot de ce are nevoie și acțiunea are loc „nu pentru a crea crize sau probleme umanitare”. 

Potrivit sursei citate, Popșoi a declarat într-un interviu pentru Evropeiskaea Pravda că în prezent s-a convenit asupra controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean.

„Ani de-a rândul ne-am dorit acest lucru, dar abia acum a devenit o realitate – împreună cu partenerii noștri ucraineni, controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană. Nu pentru a crea crize sau probleme umanitare. Lăsăm ca regiunea să primească tot de ce are nevoie. Dar vrem să vedem și reciprocitate din partea lor, ținând cont de toate avantajele și stimulentele pe care le are regiunea, inclusiv din procesul de integrare europeană”, a comunicat Popșoi.

Ministrul a vorbit și despre contribuția Moldovei la sporirea capacităților țării vecine de a exporta, inclusiv despre podul în fază de construcție lângă Yampol și tranzitarea trenurilor cu mărfuri civile prin zona transnistreană a Republicii Moldova. Cel din urmă subiect este negociat în exclusivitate de autoritățile de la Chișinău și Kiev, fără implicarea Tiraspolului, a menționat Popșoi.

***

În februarie 2022, Ucraina a închis două puncte de trecere a frontierei cu regiunea transnistreană: Cuciurgan-Pervomaisk și Platonovo-Goianul Nou. Kievul a interzis atât ieșirea, cât și intrarea prin acestea. În aprilie 2022, forțele de apărare ale regiunii Odesa și-au întărit apărarea la frontiera de stat cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Odesa. Înainte de aceasta, canalul de Telegram Novosti Pridnestrovia susținea că la punctul de trecere a frontierei „Pervomaisc-Cuciurgan”, din partea Ucrainei au fost instalate plăci de beton, saci cu nisip și vehicule blindate.

În octombrie 2023, Ucraina a decis să redeschidă punctul feroviar de trecere a frontierei cu Moldova, pe segmentul transnistrean, „Pervomaisc-Cuciurgan”. Iar Guvernul de la Chișinău anunța că prim-miniștrii Dorin Recean și Denis Șmigal au demarat controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”, în scopul fluidizării traficului de mărfuri între țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: