Un grup de medici din cadrul Universității din Maryland au efectuat o operație, în cadrul căreia au răcit simțitor temperatura corpului pacientului. Potrivit acestora, tehnica permite remedierea unor leziuni traumatice, care în caz contrar, ar provoca moartea, scrie New Scientist. Totuși, medicii nu au precizat dacă pacientul a supraviețuit intervenției chirurgicale.
Tehnica se numește Emergency Preservation and Resuscitation („conservare și reanimare urgentă” NM). Procedura presupune ca temperatura pacientului care a suferit un traumatism sever, cum ar fi o rană de glonț sau a fost înjunghiat, să fie coborâtă până la 10-15 °С. Răcirea are loc prin injectarea în sânge a soluției saline rece ca gheața. Metoda le-ar permite medicilor să câștige câteva ore în plus pentru a efectua operațiile necesare pentru salvarea vieții victimei.
Samuel Tisherman, de la Universitatea Maryland, din Baltimore, a descris procesul în cadrul unui simpozion organizat de Academia de Științe din New York. El a spus că cel puțin un pacient a fost supus procedurii, însă nu a precizat dacă acesta a supraviețuit. Acesta a mai spus că speră să poată anunța rezultatele complete ale experimentului până la sfârșitul lui 2020.
La o temperatură normală a corpului, în jur de 37 de grade, celulele noastre necesită în mod constat să fie alimentate cu oxigen. Atunci când inima încetează să mai bată, sîngele nu mai livrează oxigen către celule. Fără oxigem creierul poate supraviețui doar aproximativ 5 minute, fără a fi afectat ireversibil. Prin răcirea temperaturii corpului, creierul nu mai produce reacțiile chimice de rigoare în celule, iar corpul are nevoie de mai puțin oxigen, a explicat acesta.
Inițiativa lui Tisherman presupune compararea rezultatelor în cazul a 10 pacienți care au beneficiat de această procedură cu a altor 10 care au fost operați prin metode tradiționale.
Omul de știință a început să cerceteze acest domeniu în urma unui incident fatal pentru un tânăr care a fost înjunghiat în inimă în timul unei altercații. „Era un om absolut sănătos și în doar câteva minute, a murit. Puteam să îl salvăm dacă am fi avut suficient timp”, a spus savantul.
Studiile asupra animalelor au demonstrat că porcii care au suferit traumatisme severe pot fi răciți pentru 3 ore, apoi operați și resuscitați cu succes. „Am simțit că este timpul să încercăm metoda și cu pacienții”, a spus Tisherman.
„Dacă vom demonstra că funcționează, vom putea extinde utilizarea tehnicii pentru a salva pacienții care în alt mod nu ar supraviețui”, a mai precizat cercetătorul.