newscientist.com

Premieră revoluționară. Medicii au experimentat metoda răcirii temperaturii corpului în timpul operațiilor

Un grup de medici din cadrul Universității din Maryland au efectuat o operație, în cadrul căreia au răcit simțitor temperatura corpului pacientului. Potrivit acestora, tehnica permite remedierea unor leziuni traumatice, care în caz contrar, ar provoca moartea, scrie New Scientist. Totuși, medicii nu au precizat dacă pacientul a supraviețuit intervenției chirurgicale. 

Tehnica se numește Emergency Preservation and Resuscitation („conservare și reanimare urgentă” NM). Procedura presupune ca temperatura pacientului care a suferit un traumatism sever, cum ar fi o rană de glonț sau a fost înjunghiat, să fie coborâtă până la 10-15 °С. Răcirea are loc prin injectarea în sânge a soluției saline rece ca gheața. Metoda le-ar permite medicilor să câștige câteva ore în plus pentru a efectua operațiile necesare pentru salvarea vieții victimei.

Samuel Tisherman, de la Universitatea Maryland, din Baltimore, a descris procesul în cadrul unui simpozion organizat de Academia de Științe din New York. El a spus că cel puțin un pacient a fost supus procedurii, însă nu a precizat dacă acesta a supraviețuit. Acesta a mai spus că speră să poată anunța rezultatele complete ale experimentului până la sfârșitul lui 2020.

La o temperatură normală a corpului, în jur de 37 de grade, celulele noastre necesită în mod constat să fie alimentate cu oxigen. Atunci când inima încetează să mai bată, sîngele nu mai livrează oxigen către celule. Fără oxigem creierul poate supraviețui doar aproximativ 5 minute, fără a fi afectat ireversibil. Prin răcirea temperaturii corpului, creierul nu mai produce reacțiile chimice de rigoare în celule, iar corpul are nevoie de mai puțin oxigen, a explicat acesta.

Inițiativa lui Tisherman presupune compararea rezultatelor în cazul a 10 pacienți care au beneficiat de această procedură cu a altor 10 care au fost operați prin metode tradiționale.

Omul de știință a început să cerceteze acest domeniu în urma unui incident fatal pentru un tânăr care a fost înjunghiat în inimă în timul unei altercații. „Era un om absolut sănătos și în doar câteva minute, a murit. Puteam să îl salvăm dacă am fi avut suficient timp”, a spus savantul.

Studiile asupra animalelor au demonstrat că porcii care au suferit traumatisme severe pot fi răciți pentru 3 ore, apoi operați și resuscitați cu succes. „Am simțit că este timpul să încercăm metoda și cu pacienții”, a spus Tisherman.

„Dacă vom demonstra că funcționează, vom putea extinde utilizarea tehnicii pentru a salva pacienții care în alt mod nu ar supraviețui”, a mai precizat cercetătorul.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Acesta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: