Comisia parlamentară economie, buget și finanțe propune Parlamentului aprobarea candidaturii lui Dumitru Alaiba pentru funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Un proiect de decizie în acest sens a fost susținut în unanimitate de membrii comisiei în cadrul ședinței din 10 iulie. Prezent la ședință, fostul ministru a explicat de ce consideră că este candidatul potrivit pentru această funcție.
În timpul ședinței, deputatul și președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, i-a solicitat lui Alaiba să explice de ce consideră că este candidatul potrivit pentru această funcție.
„Dacă sunt sau nu candidatul potrivit, eu cred că, în primul rând, Parlamentul o să decidă. Din perspectiva mea, ținând cont de cariera mea de peste 20 de ani – în toată această perioadă am avut o tangență foarte aproape cu sectorul financiar, sectorul economic. Fie asta din funcția de ministru al economiei, or acolo participam foarte activ în ședințele Comitetului național pentru stabilitate financiară, supravegheam activitatea ODA (nota red. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului), aveam multe tangențe și multe interacțiuni și cooperare cu sectorul bancar, inclusiv Banca Națională a Moldovei, fie asta din funcția de deputat înainte de asta și implicit în Comisia economie, buget și finanțe. (…) Înainte de asta, în cariera mea internațională, unul dintre sectoarele cu care am lucrat a fost anume sectorul financiar, cât și în societatea civilă în acei trei ani din 2016 până în 2019 mi-am dedicat activitatea unui efort de advocacy cât și de studiere, de elaborare, a notelor de politici pe sectorul financiar”, a comunicat Alaiba.
Membrii Comisiei au susținut în unanimitate proiectul de decizie privind candidatura lui Dumitru Alaiba pentru funcția de membru al Consiliului de supraveghere al BNM și au propus Parlamentului să îl aprobe.
Consiliul de supraveghere al BNM este format din 7 membri, dintre care 3 dețin și funcțiile de guvernator, prim-viceguvernator și viceguvernator. Aceștia au un mandat de șapte ani. Anterior, NM a analizat declarațiile de avere ale unor membri care nu ocupă și alte funcții și a constatat că trei dintre ei au beneficiat de o indemnizație lunară de 93.335 de lei, iar unul — de 75.684 de lei. Potrivit legii, Consiliul de supraveghere este responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activității Băncii Naționale. Printre atribuțiile sale se numără: aprobarea raportului anual și a situațiilor financiare anuale, adoptarea, verificarea și evaluarea standardelor sistemului de control intern etc.
Anterior, și fosta prim-ministră Natalia Gavrilița a fost numită în Consiliul de supraveghere al BNM.
***
Dumitru Alaiba a fost numit ministru al Economiei în noiembrie 2022, în Guvernul Gavrilița. Ulterior, el s-a regăsit și în noul executiv condus de Dorin Recean, iar majoritatea parlamentară a acordat votul de încredere cabinetului de miniștri condus de Recean în februarie 2023.
Alaiba a anunțat că demisionează din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării pe 13 martie 2025. „Au fost 2 ani jumătate de muncă enormă, în care am dat toate cunoștințele și energia mea ca să mișcăm lucrurile înainte. Acum este nevoie de următorul pas”, menționa Alaiba. În aceeași zi, la ședința Guvernului, premierul Dorin Recean a declarat că Dumitru Alaiba „se va odihni două săptămâni și va fi înapoi cu noi”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că afirmația prim-ministrului a fost „o glumă cordială”.