O organizație pentru protecția păsărilor a raportat despre prima apariție, în Republica Moldova, a pitulicii mici siberiene. Pasărea, potrivit organizației, a fost fotografiată în apropierea lacului Dubăsari pe 25 noiembrie, înaintea furtunii de zăpadă.
Despre prima apariție a păsării în Republica Moldova a anunțat Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii, pe 29 noiembrie.
„Cu bucurie vă aducem vestea primei apariții în Republica Moldova a pitulicii mici siberiene (Phylloscopus collybita ssp. tristis) – o descoperire notabilă în lumea ornitologică locală!”, a raportat organizația.
Se menționează că „această pasăre este recunoscută ca o subspecie a pitulicii mici”.
„Există încă o dispută în desfășurare cu privire la statutul ei, căci conform unor liste taxonomice notorii, pitulicea mică siberiană este deja considerată o specie independentă”, a menționat Societatea.
Potrivit organizației, această pasăre „face adesea excursii „neplanificate” în Europa în timpul migrației către zonele de iernare (în mod obișnuit peninsula Arabă, dar în special India)”.
„Pitulicea mică siberiană cuibărește în pădurile de conifere din zona de taiga siberiană, începând cu regiunea Munților Ural (fluviul Pechora) și înspre estul îndepărtat. În Europa este înregistrată din ce în ce mai des în timpul iernii, dar numărul de păsări observate este subestimat din cauza incertitudinilor privind criteriile de identificare și a lipsei de date credibile”, a comunicat organizația.
Identitatea păsării, a evidențiat Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii, a fost confirmată la noi în țară „atât prin înregistrarea sunetului specific, cât și prin fotografia realizată în apropierea lacului Dubăsari, la data de 25.11.2023, chiar înaintea unei furtuni de zăpadă”.
„Această descoperire nu doar îmbogățește biodiversitatea ornitologică a țării noastre, dar și adaugă un plus de emoție și fascinație în comunitatea iubitorilor de păsări. Să admirăm împreună frumusețea și raritatea acestei pitulici mici siberiene, cu toate că discuțiile privind statutul său taxonomic continuă să-i angreneze pe entuziaștii ornitologi în lungi controverse”, au mai spus reprezentanții organizației.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!