Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul chinez la Paris: „Respectăm statele ex-sovietice”
Full Article 3 minutes read

Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul chinez la Paris: „Respectăm statele ex-sovietice”

China respectă suveranitatea statelor ex-sovietice, a susținut, luni, Ministerul chinez de Externe, care a reacționat astfel în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina, scrie The Guardian, citat de HotNews.

„China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite. După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză. De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning.

Ea a spus că aceasta este poziția oficială a Guvernului Chinei.

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shae, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice precum Ucraina. El a fost întrebat dacă consideră că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu Dreptul internațional. „Chiar şi aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, așa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să concretizeze statutul lor de țară suverană”, a spus Lu.

Referitor la Crimeea, el a declarat: „Depinde de modul în care percepeți această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Bloomberg a precizat că ambasada Chinei în Franța a șters transcrierea interviului cu ambasadorul de pe contul său WeChat. Interviul nu a fost publicat pe site-ul oficial al ambasadei, scrie BBC.

Franța şi-a declarat duminică „solidaritatea deplină” cu toate țările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independența „după decenii de opresiune”.

Aproape 80 de europarlamentari francezi au semnat luni o scrisoare deschisă adresată ministrului francez de Externe, Catherine Colonna, cerând ca Lu Shae să fie declarat persona non grata, apreciind că declarațiile acestuia „depășesc discursul diplomatic acceptabil”.

Declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, care a negat suveranitatea țărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenența peninsulei Crimeea la Ucraina au fost dur criticate de Republica Moldova și țările baltice. „Observațiile sunt total inacceptabile”, a declarat luni Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: