Primele 10 milioane de euro, din cele 100 promise de România, deblocate. Ciolacu: „Sprijinim în mod direct Moldova”
Full Article 2 minutes read

Primele 10 milioane de euro, din cele 100 promise de România, deblocate. Ciolacu: „Sprijinim în mod direct Moldova”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Guvernul pe care îl conduce a deblocat prima tranșă din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, scrie publicația Adevărul.

„România sprijină în mod direct Republica Moldova să realizeze politici și reforme durabile pentru a obține convergența și rezistența necesare pentru aderarea la UE. Guvernul României a deblocat prima tranșă de 10 milioane de euro din grantul de 100 de milioane pentru finanțarea de proiecte de infrastructură de bază în Republica Moldova”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată de Executiv în ședința de vineri, 30 iunie.

„HOTĂRÂRE DE GUVERN privind acordarea finanțării, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru proiectul „Dezvoltarea transportului școlar în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova”, propus de Republica Moldova în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul României a aprobat în luna martie acordul pentru ajutorul oferit de București Republicii Moldova, de 100 de milioane de euro, stabilit în ședința comună a celor două guverne. Ulterior, la începutul lunii mai, Klaus Iohannis  a semnat decretul pentru acordul dintre Guvernul român şi cel al Chişinău privind oferirea unui ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Documentul semnat de către cele două guverne în luna februarie are drept scop consolidarea relațiilor de colaborare dintre România și Moldova prin intensificarea cooperării în sectorul energetic, transport şi infrastructură de transport, protecția mediului şi combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice şi infrastructură, întreprinderi mici şi mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură şi patrimoniu, cercetare şi turism.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: