Procuratura Anticorupție a anunțat că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, în dosarul ,,Frauda Bancară”, în ședință închisă la solicitarea apărării. Instanța a acceptat argumentul inculpatului privind afectarea emoțională a familiei acestuia în cazul care dosarul va fi judecat public. Totodată, instanța a argumentat că probele acumulate în dosar ar constitui „secret bancar” și „secret de stat”. PA califică hotărărea judecătorească drept „nefondată” și anunță că va cere Consiliului Superior al Magistraturii să demareze procedura de sancționare disciplinară în privința judecătorului care a pronunțat-o.
Ca urmare a deciziei judecătorești, publicul larg, inclusiv jurnaliștii, vor fi interziși să afle informații despre desfășurarea cercetării judecătorești inclusiv despre declarațiile martorilor, conținutul mijloacelor de probă și argumentele părților în acest episod din frauda bancară pentru întregul proces de judecată.
Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au menționat că instituția a pledat pentru judecarea cauzei în ședință publică, care va asigura un proces echitabil, precum și va consolida încrederea societății în corectitudinea procedurilor și a soluției date de instanță. Totuși, a comunicat PA, judecătorul, care examinează cauza penală, a respins acest argument și a acceptat argumentul inculpatului că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”.
PA califică decizia drept nefondată și menționează că aceasta încalcă legea, Constituția Republicii Moldova și principiile europene.
„Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare” sau ,,secrete de stat”. Existența actelor ridicate cu autorizarea judecătorului de instrucție de la băncile comerciale nu constituie argument de a petrece ședințele de judecată în procedură închisă. Procuratura, care reprezintă interesele statului, nu a invocat protejarea secretului de stat, or procurorii nu au prezentat probe care ar constitui secret de stat. Acest interes nu poate fi invocat de inculpații care au încălcat legea și dăunat statul. Este inadmisibil să fie încălcat dreptul societății la ședințe publice pentru a scuti inculpatul de consecințele neplăcute ale acțiunilor sale”, se arată în comunicatul instituției.
Totodată, PA a precizat că legea nu permite acuzatorului de stat să conteste această decizie la această etapă a judecării cauzei, or Codul de procedură penală stabilește expres că astfel de încheieri ale instanței pot fi contestate doar odată cu sentința. În acest sens, PA a făcut apel la Parlament să modifice Codul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărîri judecătorești.
„Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie ce contravine Codul de procedură penală, Constituția, și Convenția Europeană. Solicităm ca nou-formatul CSM, să examineze sesizarea pe acest caz cât de curând posibil”, a comunica instituția.
Vladimir Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie 2022 pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”. Fostul democrat este cercetat penal și în dosarul „frauda bancară”: Vladimir Andronachi, soția acestuia, precum și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire.
Fostul procuror Vladimir Moșneaga este în prezent unul dintre avocații ex-deputatului democrat. Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat.
***
Andronachi a făcut parte din cercul apropiat a lui Vladimir Plahotniuc. Cei doi au figurat împreună și într-un dosar de trafic de arme deschis de procurorii români pe numele lui Victor But, faimosul traficant de arme rus.
A ajuns deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova în 2015, dar, în pofida funcției publice, preferă să se țină departe de ochii presei. După parlamentarele din februarie 2019 intră din nou în legislativ, pe lista națională a democraților.
În trecut a fost manager la diferite companii, inclusiv Nobil Air SRL, firmă controlată de Plahotniuc și care a oferit servicii charter pentru Igor Dodon, oligarhul transnistrean Victor Gușan, dar și Almazbek Atambaev, fostul președinte al Kârgâzstanului.
Conform unei plângeri penale depuse de controversatul bancher Veaceslav Platon la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Andronachi a fost la un moment dat reprezentantul OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Vladimir Plahotniuc care, în 2011, i-a vândut intermediarilor lui Platon o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova, printre care un pachet de 27% din acțiunile Victoriabank.
În august 2020, Andronachi părăsește fracțiunea Partidului Democrat și se declară deputat neafiliat. Anunță, însă, că va susține majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și PDM. În aceeași zi, democrații au anunțat că l-au exclus pe Vladimir Andronachi din partid.
Își încheie activitatea de deputat după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, la care nu candidează.
În vara lui 2021, RISE Moldova a scris că două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. Societățile create pe coasta de est a Americii Centrale erau, la acel moment, controlate de Vladimir Andronachi.
În octombrie 2021, Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „Fraudei bancare”. Politicianul este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat. Tot atunci, pe numele fostului deputat a fost emis un mandat de arest și anunțat în căutare internațională.
Un an mai târziu, la 2 noiembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea ex-parlamentarului. S-a întâmplat după ce Andronachi, care se afla la acel moment în Ucraina, a fost declarat indezirabil și expulzat din țara vecină, scrie RISE Moldova.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.