Максим Андреев / NewsMaker

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul de modificare a Legii cu privire la instituție

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, adoptat în prima lectură de către majoritatea parlamentară și care prevede mecanismul de demitere a procurorului general, în cazul în care se vor constata abateri disciplinare sau o comisie specială va evalua negativ activitatea acestuia. În documentul publicat pe 18 august de reprezentanții Procuraturii Generale se arată că autorii ar urmări implicarea instituțiilor politice pentru demiterea din funcție a procurorului general. De asemenea, a fost avizat negativ și proiectul de lege cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor.

Procuratura Generală a avizat negativ Legea adoptată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul ședinței din 13 august.

„Prin modificările care se propun în Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General. Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa Procurorului General, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”, se arată în avizul negativ al Procuraturii Generale.

Reprezentanții instituției concluzionează că inițiativa respectivă „nu ia în considerație standardele și recomandări europene pentru instaurarea ordinii de drept și încearcă a legifera ingerințe la independența Procuraturii și procurorilor, care nicidecum nu poate fi acceptată”.

„Optăm pentru reforme realizate într-un cadru de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încrederea că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință”, se arată în document.

De asemenea, Procuratura Generală a avizat negativ proiectul pentru modificarea unor acte normative (nr.180 din 10.08.2021), în special în partea reglementărilor care vizează modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură .

„Constatăm imposibilitatea organizării și desfășurării Adunării Generale a Procurorilor în noile condiții propuse de proiect. Pornind de la obiecțiile și comentariile evocate supra, avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și
reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, se arată în document.

***

La ziua de azi, șef al Procuraturii Generale este Alexandr Stoianoglo. El a fost numit în funcție în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. PAS, care deține majoritatea parlamentară, a criticat în repetate rânduri activitatea lui Stoianoglo, pe motiv că nu s-ar înregistra progrese în unele dosare de rezonanță.

Maia Sandu a convocat, pe 10 august, în ședință, membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) În cadrul întrunirii au fost discutate măsurile de prevenire a eschivării de la răspundere penală a persoanelor vizate în acte grave de corupție. Președinta țării s-a arătat indignată de faptul că, de la ședință, au lipsit reprezentanții Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a declarat că aceștia sunt „în vacanță și la propriu, și la figurat”.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a susținut un briefing, în cadrul căruia a prezentat un proiect de lege care prevede un mecanism de evaluare a activității procurorului general. Controlul ar urma să fie realizat de Consiliului Superior al Procurorilor.

Reprezentanții Procuraturii Generale au venit cu o reacție prin intermediul unui comunicat de presă: „Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, se arată în declarație.

Tot pe 10 august, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat, pe 10 august, o declarație prin care se declară „profund contrariat de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie”.

Pe 12 august, Procuratura Generală a confirmat informația potrivit căreia Alexandr Stoianoglo și-a întrerupt concediul și a revenit la muncă.

Speakerul Parlamentului Igor Grosu a anunțat că procurorul general este așteptat vineri, 20 august, în planul Parlamentului, cu un raport de activitate pe dosarul „frauda bancară”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: