paperpaper.ru

Procuratura Generală a Rusiei amenință cu răspunderea penală participanții care protestează față de războiul din Ucraina

Procuratura Generală a Rusiei a avertizat că cetățenii care participă la proteste împotriva „acțunilor militare” riscă să fie trași la răspundere penală. Anunțul a fost făcut „în condițiile unui atac informațional fără precedent asupra Rusiei”, informează portalul RBC pe 3 martie.

Oficialii de la Moscova au precizat că „acțiunile militare” desfășurate de trupele ruse au scopul de „a proteja” așa-numitele Republici Donețk și Lugansk.

Forțele armate ale Federației Ruse desfășoară o operațiune militară specială pentru protecția „DNR” și „LNR”. În condițiile unui atac informațional fără precedent asupra Federației Ruse în rețeaua Internet se răspândesc chemări spre desfășurarea unor așa-numite „acțiuni pașnice împotriva războiului”. Trebuie să precizăm că sursele a multor dintre aceste îndemnuri constituie organizații interzise de instanța de judecată pe teritoriul Federației Ruse, în legătură cu activitățile lor extremiste”, se arată în declarația Procuraturii Generale a Federației Ruse.

Oficialii ruși au mai precizat că, cedând acestor îndemnuri, cetățenii nu numai că devin potențiale victime ale unor acțiuni provocatoare, ci „se implică în activitatea organizațiilor radicale, participarea la care atrage răspunderea penală”.

Proteste față de invazia Rusiei în Ucraina au avut loc, în ultimele zile, în peste 100 de orașe din Federația Rusă. În total, au fost reținute circa 7 000 de persoane. Mai mult, pe 1 martie, la Moscova, au fost reținuți inclusiv 5 copii și mamele lor, după ce au depus flori la Ambasada Ucrainei, purtând pancarte cu mesajul „Nu războiului”.

Amintim că, tot pe 3 martie, Duma de Stat a Rusiei a aprobat un amendament care prevede până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de falsuri despre acțiunile armatei ruse.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A opta zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: