„Programul Induction e despre EXPERIENȚĂ, pe care unii o cer, iar noi o oferim” – Olesea Cobzari, Director Departament HR la Microinvest

Cu siguranță toți știu gluma despre angajatorii care caută specialiști tineri, dar cu mulți ani de experiență în spate. Această problemă se transformă realitate dură când vrei să te angajezi la primul job, fie că ești proaspăt absolvent sau încă înveți, dar vrei să combini studiile cu un job. Ce-ar fi să dai peste un angajator care nu ți-ar cere experiență, ci ar fi gata să ți-o ofere, printr-un program ce îmbină perfect practica și cunoștințele teoretice?

Olesea Cobzari, directorul Departamentului de Resurse Umane la Microinvest spune cu încredere că programul Induction pentru experți în creditare este anume despre experiența pe care o caută fiecare tânăr, când vrea să facă primii pași în carieră. Nu e un program tipic cu seminare, profesori, manuale, lecții și teste fără capăt. E un mediu perfect ca să te integrezi într-o echipă de top și să te îndrăgostești în jobul pe care îl faci și membrii echipei tale. Hai să-ți dăm toate detaliile.

– Olesea, de unde apărut ideea de Induction și ce înseamnă acest program pentru Microinvest?

– Ideea Induction a venit odată cu schimbările majore care au avut loc în compania Microinvest în anul 2015. Am înțeles că pentru a aduna o echipă de profesioniști, trebuie să investim în instruirea acestora. Și nu e vorba de o instruire simplă, în care să prinzi din mers cunoștințele. Ci una complexă, cu un mentor dedicat, o echipă gata să te ajute să te integrezi și cursuri create ca să te învețe de la 0 tot de ce ai nevoie pentru inițiere în poziția de expert în creditare. Practica internațională arată că dacă vrei să ai un specialist bun trebuie să-l pregătești și să investești în el, ca mai apoi el să-ți aducă roade, manifestate prin succes și dedicare.

– De ce are parte un tânăr care a decis să aplice la acest program de inițiere în funcția de Expert în creditare?

– De un mix perfect dintre practică și teorie. După ce absolvești colegiul sau universitatea cel mai des te simți neîncrezut în capacitățile pe care le posezi, Induction te ajută să le întărești și dezvolți. Participanții la program au posibilitate de a învăța și interacționa cu oameni cu experiență vastă în domeniul creditării. Fără profesori. Fără lecții. Fără note. Fără manuale. Lucru în echipă. Prezentări. Întâlniri cu adevărați oameni de afaceri. 8h pe zi, 5 zile pe săptămână vor învăța de la 0 toate secretele domeniului de creditare, fiind ghidați de un mentor profesionist și interacționând cu specialiști și manageri de top.

– Studiile contează? Cine poate aplica pentru programul Induction la Microinvest?

– Contează, dar nu atât de mult. Avem absolvenți ai programului Induction din edițiile precedente care au făcut Facultatea de Drept, Chimie, Informatică, Litere. Unii au descoperit că nu se văd în domeniile care le-au ales la facultate, alții pur și simplu vor să se reprofileze, iar cei mai norocoși să se dezvolte paralel cu facultatea din domeniul Economic sau Financiar pe care o fac. La program poate aplica orice tânăr care își dorește să învețe un domeniu nou sau să combine jobul cu studiile. !!! Ba mai mult, suntem deschiși și pentru studenții care sunt în căutarea unui loc pentru stagiul de practică. Ei pot să prindă 3 iepuri o dată: să-și facă practica la noi, să treacă programul Induction și să se angajeze într-o companie de top.

– Programul Induction are deja 7 generații de absolvenți. O bună parte din ei sunt astăzi lideri și manageri de echipă în compania Microinvest. Ce alte beneficii îi așteaptă pe cei care absolvesc programul cu succes?

– La drept vorbind, programul Induction e ca un loc de muncă cu orar complet, salariu și condiții bune de angajare, dar care paralel îți oferă posibilitatea să înveți lucruri noi, să le implementezi în practică și să aduni experiență alături de o echipă de profesioniști. După cum spuneam, o bună parte din liderii și cei mai buni specialiști din compania noastră au început cu Induction. În timpul programului, cât și după absolvire tinerii au posibilitatea să se dezvolte personal și profesional într-o organizație de creditare nebancară de top. Și încă ceva, dacă pe parcursul programului tinerii totuși înțeleg că nu li se potrivește poziția de expert în creditare, noi suntem gata să îi analizăm pentru alte posturi vacante din compania noastră, dacă posedă capacitățile necesare. Deci, chiar nu au nimic de pierdut, doar de câștigat. Iar câștigi în primul rând experiență valoroasă.

Dacă și tu ești în căutarea unui job care să te inspire sau simți că ai nevoie de o schimbare, atunci e șansa ta să aplici CV-ul și să începi programul Induction de la Microinvest. Pentru a aplica trebuie doar să expediezi CV-ul tău pe adresa de email: [email protected], iar reprezentanții Microinvest te vor contacta pentru detalii despre următoarele etape.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Facebook/Cristina Gherasimov

Viitorii deputați – îndemnați să mențină cursul european. Declarația aprobată la ultima ședință a actualului Parlament

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației actualului Parlament cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment a avut loc pe 10 iulie, la ultima ședință a actualei legislaturi. Inițiativa a fost înaintată de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații au făcut apel către viitorul Parlament să mențină cursul european al țării și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte. Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității”. Parlamentarii s-au adresat, de asemenea, întregii comunități internaționale.

Care este conținutul declarației?

Semnatarii au declarat că își „reafirmă angajamentul ferm față de parcursul ireversibil de integrare europeană și cheamă toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să rămână unite în jurul acestui obiectiv strategic, în spiritul solidarității și al responsabilității față de cetățeni și față de generațiile viitoare”. În declarație se mai precizează că „aderarea la Uniunea Europeană reprezintă singura cale viabilă pentru garantarea libertății, a păcii și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale și regionale cu care ne confruntăm”.

Totodată, deputații și-au exprimat speranța că, până la sfârșitul anului 2025, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole, astfel încât procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să avanseze cu celeritate.

Deputații au făcut apel la viitorul Parlament, care va fi constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, „să mențină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea și accelerarea procesului de aderare”. Totodată, parlamentarii au solicitat Guvernului Republicii Moldova „să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea unui scrutin electoral liber, corect și transparent, să prevină orice ingerințe externe și să combată cu fermitate corupția electorală, asigurând astfel exprimarea voinței reale a cetățenilor”.

Semnatarii au făcut apel și către „toate forțele politice, instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic și cel de afaceri să contribuie în continuare la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea istorică pe care o are legislatura următoare”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre — un viitor al păcii, al libertății și al demnității — și să participe, prin efort cotidian, dialog și responsabilitate civică, la transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern”.

Parlamentarii au adresat un apel și întregii comunități internaționale „să respecte alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova și dreptul lor legitim să își decidă liber destinul și dreptul de a trăi în pace și demnitate”.

„Încheiem legislatura a XI-a cu profundă convingere că, la sfârșitul acestui deceniu, prin unitate, hotărâre și perseverență, Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene — o țară liberă și demnă, contribuind la pacea, democrația și securitatea întregului continent”, au comunicat deputații la finalul declarației.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației a fost semnat de 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Precizările vicepremierului pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației.

„Prin acest document, adoptat la încheierea actualei legislaturi, Parlamentul: reafirmă angajamentul față de parcursul european al Moldovei; face apel către viitorul Parlament să mențină cursul european și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte; îndeamnă cetățenii să privească cu încredere spre viitorul european al Republicii Moldova; subliniază beneficiile concrete aduse de parteneriatul cu UE – de la oportunități economice și mobilitate sporită până la siguranță și solidaritate”, a comunicat Gherasimov.

„Vom continua să muncim împreună pentru ca Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”, a adăugat viceprim-ministra pentru integrare europeană.

***

Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În mai 2025, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul Național de Aderare la UE pentru perioada 2025–2029, care urmărește pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Documentul vizează 33 de capitole de negociere, grupate în șase clustere tematice, și prevede transpunerea a peste 3 000 de acte ale UE prin aproape 1 800 de măsuri legislative și peste 1 000 de acțiuni de implementare.

Pe 4 iunie 2025, premierul Dorin Recean și membri ai Guvernului au participat la Bruxelles la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE. Evenimentul a vizat evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în parcursul său european. Atunci, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru deschiderea primelor clustere de negociere cu UE.

Pe 26 iunie 2025, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul Uniunii Europene să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. Această concluzie a fost adoptată la Summitul Consiliului European.

***

Menționăm că, pe 10 iulie, a avut loc ultima ședință a actualei legislaturi.

Actualul Parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – marchează, pe 11 iulie, patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Un nou legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

NewsMaker

Cadavru, descoperit în Parcul „Valea Morilor”. Poliția este la fața locului

Un cadavru a fost descoperit în această dimineață în Parcul „Valea Morilor” din Chișinău. La fața locului se află oamenii legii. Contactați de NM, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției nu au oferit, deocamdată, detalii pe caz.

Actualizare: Ofițera Poliției capitalei, Cristina Talpă, a declarat pentru NM că victima este un bărbat în vârstă de 38 de ani. Acesta a decedat până la sosirea ambulanței. Preliminar, cauza este stop cardiac.

NewsMaker

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
FC Sheriff / Facebook

„Sheriff” a câștigat acasă în fața „Priștinei” din Kosovo, cu un scor categoric, în prima rundă de calificare a Ligii Europa

Clubul de fotbal „Sheriff” din Tiraspol a învins echipa „Priștina” din Kosovo, cu scorul de 4:0, în meciul de acasă din prima rundă de calificare a Ligii Europa. Partida a avut loc pe 10 iulie, la Tiraspol.

Atacantul Cyrille Bayala din Burkina Faso a reușit un hat-trick pentru „Sheriff” în minutele 11, 19 și 74. Un alt gol, marcat spre finalul meciului, i-a aparținut lui Elijah Olaniyi Odede din Nigeria. Meciul retur va avea loc pe 17 iulie, la Priștina, și va începe la ora 21:00.

Dacă „Sheriff” va învinge „Priștina” la general, în turul doi de calificare al Ligii Europa va întâlni echipa olandeză „Utrecht”. În schimb, dacă „Priștina” va reuși să întoarcă scorul, clubul din Tiraspol își va continua parcursul în turul doi de calificare al Ligii Conferințelor, unde adversara sa va fi cea care pierde duelul „Larne” – „Auda”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: