PSRM: Participarea Maiei Sandu la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea” este o decizie iresponsabilă
Full Article 3 minutes read

PSRM: Participarea Maiei Sandu la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea” este o decizie iresponsabilă

Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a exprimat nedumerirea față de participarea președintelui Maia Sandu la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, care se desfășoară pe 23 august, în capitala Ucrainei. Într-o declarație de presă, socialiștii dau de înțeles că acest gest ar putea provoca înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Moscova și se arată gata să depună eforturi pentru „a rezolva incidentul”.

Socialiștii argumentează că Republica Moldova nu ar trebui să se implice în relațiile dintre Ucraina și Rusia.

„Manifestând preferință pentru una din părțile din disputa ruso-ucraineană vizavi de Crimeea, președintele Maia Sandu include Moldova în blocul anti-rus, subminând astfel cel mai important principiu al politicii externe a Moldovei – neutralitatea și respectul reciproc cu toți partenerii țării noastre. Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al Administraţiei președintelui rus, Dmitri Kozak”, se arată în declarația PSRM.

Mai mult, socialiștii au calificat decizia președintei țării drept „iresponsabilă” și au argumentat că aceasta poate afecta producătorii agricoli moldoveni care își exportă produsele pe piața rusă, migranții moldoveni care muncesc în Rusia, dar și consumatorii de gaz.

„Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict”, mai scriu socialiștii și amintesc că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat „Platformei Crimeea” o calificare univocă, numind-o „sabat anti-rusesc”, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia apreciază participarea oricăror țări la „Platforma Crimeea” „drept un pas neprietenos și o sfidare directă a integrității sale teritoriale”.

De asemenea, PSRM declară că „este gata să depună toate eforturile pentru a rezolva incidentul legat de participarea Maiei Sandu la “Platforma Crimeea”, pentru a restabili încrederea dintre Chișinău și Moscova și pentru a dezvolta în continuare legături bilaterale moldo-ruse la nivelul parlamentelor celor două țări, al autorităților locale și societăţii civile”.

***

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”. Evenimentul se desfășoară la Kiev, pe 23 august. 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE, și-au anunțat participarea.

Adițional summitului, președintele Maia Sandu va discuta cu președinții Estoniei și al Letoniei, cu prim-ministrul Suediei și cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Austriei, precum și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. Summitul este lansat cu o zi înainte de a marca 30 de ani de la independența Ucrainei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: