Președinta Parlamentului European Roberta Metsola este de părere că fragmentele de rachetă care au căzut în orașul Naslavcea din nordul Republicii Moldova reprezintă un semnal de amenințare care demonstrează că orice este posibil și că incidentul ar fi putut avea urmări mai grave. Oficialul european aflat într-o vizită oficială la Chișinău a menționat că UE trebuie să creeze „o uniune stabilă de securitate și apărare, care să completeze NATO și să ajute țări precum R. Moldova”.
„Am fost informați despre amenințarea continuă de securitate și vulnerabilități. Vedem R. Moldova ca o țară care stă ferm în fața unui război foarte greu, alături de țara vecină. Este un război care a început pe 24 februarie, dar pentru acest război au fost niște semnale de avertizare pe care UE le-a văzut mai devreme. Este un atac pentru care trebuia să fim mai pregătiți. Și noi trebuie să consolidăm infrastructura de securitate. Parlamentul European a fost foarte clar: trebuie să creăm o uniune stabilă de securitate și apărare, care va completa NATO și să ajutăm țări precum R. Moldova pentru a preveni ceea ce putea fi un incident mult mai critic. Chiar și așa, este un semnal de amenințare penru noi toți că orice se poate întâmpla și trebuie să fim pregătiți. Dar doamna Maia Sandu și autoritățile au demonstrat că puteți sta cu capul sus în fața acestor amenințări”, a menționat președinta Parlamentului European, aflată în vizită oficială la Chișinău.
Amintim că pe 31 octombrie resturile unei rachete, care a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova în extremitatea nordică a localității Naslavcea. Incidentul nu a înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. Autoritățile ucrainene au anunțat că a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, din teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Naslavcea. S-a anunțat că vor fi alocate resurse financiare pentru susținerea celor care au avut de pătimit în urma rachetei doborâte. Este vorba despre 21 de gospodării.
Anterior, pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.
Procuratura a inițiat un dosar penal pe aceste fapte.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.