Telegram/Poliția Republicii Moldova

Radare pe traseele din Moldova: polițiștii vor desfășura o operațiune în lupta cu vitezomanii

Din cauza accidentelor din țară, vitezomanii vor fi în atenția polițiștilor în următoarele zile. Pe 21 aprilie, în special, vor fi utilizate la capacitate maximă radarele din dotarea Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). 

Poliția a anunțat pe 19 aprilie că în contextul în care cele mai multe accidentele rutiere se produc din cauza vitezei excesive, până pe 23 aprilie, va intensifica activitățile de monitorizare a traficului rutier, inclusiv cu echipamentele speciale.

Pentru responsabilizarea șoferilor, pe 21 aprilie se va organiza și un „Speed marathon” pentru 24 ore, în cadrul căruia radarele din dotarea INSP vor fi utilizate la capacitate maximă.

Poliția a precizat că de la începutul anului, din cauza vitezei excesive s-au produs 135 de accidente rutiere, în urma cărora 19 persoane au decedat şi 163 au fost traumatizate. Astfel, polițiștii au amintit că viteza maximă admisă în localităţi este de 50 km/h, respectiv 90 km/h în afara acestora.

„Vă îndemnăm să nu vă exprimați nemulțumirea față de polițiști, iar în cazul în care nu sunteți de acord cu sancțiunea aplicată să contestați decizia agentului constatator conform procedurii. Pentru a nu fi documentați – nu încălcați”, se arată în declarația Poliției.

***

Amintim că pe 19 ianuarie 2023, polițiștii au anunțat despre punerea, în regim de testare, a unui sistem inovativ pe traseele din Republica Moldova. Acesta, fără implicarea polițiștilor, pot constata ilegalități ca: neacordarea priorității pietonilor, încălcarea regulilor de oprire și staționare a vehiculelor sau identificarea mijloacelor de transport care nu au fost supuse inspecției tehnice periodice.

Pe 4 aprilie 2023, Guvernul a decis ca unele mașini ale poliției să fie neobservate în trafic. O decizie în acest sens a fost aprobată la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. „În acest mod, autorii faptelor ilegale vor putea fi prinși cu ușurință în flagrant sau reținuți, fără a cunoaște că, în apropierea lor, se află reprezentanții organelor de drept”, comunicau reprezentanții Guvernului.

Pe 2 martie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

***

În ultimele luni, în Moldova s-au produs mai multe accidente rutiere de rezonanță. Înainte de Crăciun, un băiat de 10 ani a decedat în urma unui grav accident rutier produs pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit Poliției, un automobil de marca Lincoln, condus de un tânăr de 22 de ani, a lovit băiatul în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni.

În noaptea de 5 spre 6 februarie, în Chișinău, o tânără a fost strivită între două automobile. În urma impactului, aceasta a rămas fără picioare.

Iar pe 21 februarie, doi bicicliști minori au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Șoferul care a lovit cei doi bicicliști, anterior a fost depistat beat la volan și privat de dreptul să conducă un automobil. În decembrie 2022, interdicția a expirat, iar acesta urma să parcurgă toate etapele legale pentru a-și restabili dreptul de a conduce un mijloc de transport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: