Sancțiuni mai dure pentru șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor sau cicliștilor. În ce caz vor rămâne fără permis de conducere?
Full Article 3 minutes read

Sancțiuni mai dure pentru șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor sau cicliștilor. În ce caz vor rămâne fără permis de conducere?

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament. Documentul, potrivit reprezentanților Parlamentului, are scopul de a responsabiliza conducătorii auto și de a crește nivelul de siguranță a traficului rutier, prin reducerea numărului de accidente.

Una dintre prevederile inițiativei legislative este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h.

Totodată vor fi sancționați mai dur conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar.

De asemenea vor fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație.

Autorii au mai propus diminuarea unor sancțiuni. De exemplu, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a venit cu unele precizări urmare a adoptării proiectului de lege. El a reiterat că pentru depășirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză din tronsonul dat va fi pedepsită cu suspendarea permisului.

Totodată, parlamentarul a menționat că pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, sancțiunea se va mări după cum urmează: sancțiunea complementară se va mări de la 4 la 5 puncte de penalizare, iar cea pecuniară va varia între 30 și 36 u.c.

De asemenea, Marian a spus că vor fi înăsprite pedepsele pentru consumul de băuturi alcoolice în locuri publice și apariția în astfel de locuri în stare de ebrietate.

Potrivit deputatului se instituie și obligația declarării cine a condus mașina, timp de 60 de zile, în caz contrar va răspunde proprietarul.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

***

Amintim că un băiat de 10 ani a decedat în urma unui grav accident rutier produs pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Tragedia s-a produs în seara zilei de 23 decembrie 2022. Potrivit Poliției, un automobil de marca Lincoln, condus de un tânăr de 22 de ani, a lovit băiatul în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni.

În noaptea de 5 spre 6 februarie, în Chișinău, o tânără a fost strivită între două automobile. În urma impactului, aceasta a rămas fără picioare.

Iar pe 21 februarie, doi bicicliști minori au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Șoferul care a lovit cei doi bicicliști, anterior a fost depistat beat la volan și privat de dreptul să conducă un automobil. În decembrie 2022, interdicția a expirat, iar acesta urma să parcurgă toate etapele legale pentru a-și restabili dreptul de a conduce un mijloc de transport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: