SUA rămân un partener strategic al Republicii Moldova în aspirațiile spre un viitor prosper și vor colabora cu parlamentul și guvernul ales de poporul Republicii Moldova în urma unor alegeri libere și corecte. Este reacția Ambasadei la scrisoarea înmânată pe 2 iulie de liderul PSRM Igor Dodon ambasadorului american Dereck Hogan, în cadrul căreia îi reproșează că s-ar implica în procesul electoral din Moldova.
Într-un comunicat de presă, Ambasada SUA anunță că ambasadorul Dereck J. Hogan s-a întâlnit cu liderii Partidului Comuniștilor, „Partidului Nostru”, Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Partidului Democrat, Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidului Socialiștilor pentru a sublinia importanța unui proces electoral parlamentar democratic, transparent și credibil, ce va consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova.
„Ambasada SUA va monitoriza îndeaproape, alături de alți observatori internaționali acreditați, ultima săptămână a campaniei electorale și desfășurarea procesului de vot din ziua de 11 iulie. Statele Unite rămân un partener strategic al Republicii Moldova în aspirațiile spre un viitor prosper și vor colabora cu parlamentul și guvernul ales de poporul Republicii Moldova în urma unor alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.
***
Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon i-a înmânat, pe 2 iulie, ambasadorului SUA în Moldova Dereck J. Hogan o scrisoare din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (PCRM-PSRM). Socialistul i-a reproșat diplomatului american acțiuni care nu ar corespunde „practicilor dreptului internațional”. De asemenea, Dodon l-a acuzat pe Hogan de finanțarea masivă a „societății civile aservite unor forțe politice și „prese independente”.
În scrisoare se menționează că „acțiunile și discursurile din ultima perioadă subminează încrederea poporului moldovenesc” față de SUA. Mai mult, Hogan este acuzat că discursurile sale s-ar „corela perfect cu agenda uor forțe politice din țară” și ar conține comentarii și declarații privind situația politică din R. Moldova.
„Niciun membru al personalului diplomatic, cu atât mai mult șeful misiunii diplomatice, nu este în drept să comenteze public și să-și permită calificări vizând situația politică internă în statul acreditar”, se arată în scrisoare.
Mai mult, ambasadorului SUA i se reproșează finanțarea masivă a societății civile „aservite unor forțe politice și „prese independente”, prin intermediul unor fonduri și organizații neguvernamentale”.
„Fac apel către dvs. solicitând insistent manifestarea respectului față de independența și suveranitatea R. Moldova, pe teritoriul căreia vă aflați și activați, față de principiile dreptului internațional, promotor al cărora este în primul rând statul dumneavoastră”, se mai arată în scrisoarea semnată de Igor Dodon.