Андрей Мардарь / NewsMaker

Reacția lui Dodon, după ce CC a respins cererea de suspendare a decretului președintelui

Președintele PSRM, Igor Dodon susține că, potrivit deciziei din 19 martie a Curții Constituționale, Parlamentul nu poate să examineze candidatura lui Igor Grosu la funcția de premier. Socialistul argumentează că acest lucru se poate întâmpla numai după examinarea în fond a cererii PSRM cu privire la anularea decretului președintei țării.

Igor Dodon a declarat că poziția PSRM rămâne neschimbată – decretul președintelui prin care a fost înaintat Igor Grosu la funcția de premier trebuie anulat.

”Potrivit deciziilor anterioare ale CC, Parlamentul deocamdată nu poate să examineze candidatura lui Grosu, deoarece acțiunea decretului a fost întreruptă. Trebuie să așteptăm decizia finală, care urmează să fie luată la ședința CC din 22 martie. Președintele este obligat să revină în câmpul constituțional, să organizeze consultări cu majoritatea parlamentară și să-l desemneze la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc”, susține liderul PSRM.

Totodată, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 19 martie, Igor Dodon a declarat că PSRM nu va vota pentru învestirea unui guvern în frunte cu Igor Grosu.

Curtea Constituțională a declarat, pe 19 martie, admisibilă sesizarea deputaților PSRM, Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, însă a respins cererea socialiștilor privind suspendarea decretului. Magistrații CC se vor întruni luni, 22 martie, pentru examinarea în fond a acestei cereri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: