Recean explică de ce licitația de la Aeroport a eșuat, din nou: „A fost sabotată de gruparea criminală Șor”
Full Article 3 minutes read

Recean explică de ce licitația de la Aeroport a eșuat, din nou: „A fost sabotată de gruparea criminală Șor”

Noua licitație inițiată de Guvern pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a eșuat din cauza unui „sabotaj” pus la cale de „gruparea criminală Șor”. Cel puțin asta declară prim-ministrul Dorin Recean. Oficialul a dat asigurări, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, că, în curând, guvernarea va depăși „această problemă” și se va asigura că „gruparea” condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, nu mai are nicio influență la Aeroport.

„Această licitație a fost sabotată de cei care astăzi încă mai sunt acolo (nr. red: Aeroport). Și acolo este gruparea criminală Șor, care continuă să opereze acolo și să scoată bani din aeroport. De asta. Noi în curând vom depăși această problemă și ne vom asigura că nu mai există Șor care operează la Aeroport”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Întrebat dacă Șor în continuare este influent la Aeroport, șeful Guvernului a declarat: „Corect, la spațiile comerciale. (…) Republica Moldova a recuperat controlul asupra aeroportului, asupra operării, după lungi lupte și procese, acum trebuie să scăpăm de gruparea criminală Șor și din aceste spații comerciale”.

Licitațiile eșuate, de la Aeroport

În ianuarie 2024, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Reprezentanții Agenției spuneau atunci că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional. Licitația a fost declarată eșuată, de autorități, după ce doar două companii – LeBridge și Lagardere – s-au înscris. „Nu a fost asigurată o concurență suficientă” – a declarat APP la acea vreme.

Pe 20 februarie, șeful APP anunța despre relansarea licitației la Aeroport. Detalii AICI. O lună mai târziu, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău declarau că licitația a fost prelungită, după ce doar o companie a depus dosarul pentru participare. Detalii AICI.

De menționat că, anterior, în spațiul public au apărut zvonuri despre faptul că, caietul de sarcini pentru licitație ar fi fost făcut după profilul Lagardere, lucru negat de vicepreședintele companiei Baptiste Duguit. Detalii AICI.

Pe 17 aprilie, reprezentanții Aeroportului au anunțat că licitația privind închirierea spațiilor comerciale a fost sistată din nou, după ce compania Lagardere Travel Retail, singura care a depus dosarul, nu ar fi prezentat „toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”. Autoritățile au anunțat că licitația va fi relansată „în scurt timp”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: