„Rezultatul unui conflict!”. Acuzații reciproce între oficiali din Ucraina și Rusia după explozia de pe „podul lui Putin”
Full Article 3 minutes read

„Rezultatul unui conflict!”. Acuzații reciproce între oficiali din Ucraina și Rusia după explozia de pe „podul lui Putin”

În timp ce autoritățile ruse din Crimeea acuză Ucraina că ar fi stat în spatele „incendiului” din dimineața zilei de pe podul Kerci, consilierul Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, consideră că explozia de pe podul din Crimeea este rezultatul unui conflict între forțele militare și agențiile de aplicare a legii din Rusia, notează Meduza.

„În ceea ce privește podul Kerci. Aceasta este o manifestare materială concretă a conflictului dintre FSB, pe de o parte, și Ministerul Apărării/Statul Major al Federației Ruse, pe de altă parte. Desigur, asistăm la începutul unor procese negative pe scară largă în Rusia.

Capacitatea de gestionare în rândul forțelor de securitate a scăzut brusc, au început conflicte puternice în rândul serviciilor speciale ruse, toată lumea caută responsabili de înfrângerile militare, vor să reformateze cercul interior al lui Putin și să ia alte poziții. Sau arestați anumiți generali.

Este de remarcat faptul că camionul detonat, după toate indicațiile, a mers pe pod din direcția Federației Ruse. Deci răspunsurile trebuie căutate tocmai în Rusia. Logistica detonării, sincronizarea cu eșalonul de combustibil, volumul patului drumului distrus – toate acestea indică în mod clar traseul rusesc.

Prin urmare, încă o dată, deocamdată, în acest incident luminos, vedem agravarea conflictului dintre agențiile militare și de aplicare a legii din Rusia și ieșirea acestuia de sub controlul Kremlinului”, a declarat Podoleak într-un interviu pentru Meduza.

Precizăm că într-o declarație făcută sâmbătă dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a calificat incidentul de pe Podul Crimeea drept o „urgență”, fără a preciza cine s-ar află în spatele deflagrațiilor.

„Președintele i-a ordonat premierului să formeze o comisie guvernamentală pentru a afla cauzele incidentului și pentru a elimina consecințele cât mai curând posibil”, a declarat Dimitri Peskov, potrivit presei de stat ruse.

Reacția regimului de la Kiev la avarierea unei infrastructuri civile demonstrează natura sa teroristă”, a declarat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram.

Între timp, oficialii ruși din Crimeea au declarat că în spatele incendiului ar sta „vandalii ucraineni”, a declarat Vladimir Konstantinov, șeful Parlamentului din Crimeea, instalat de Kremlin.

Puțin timp în urmă, agenția de presă RIA Novosti a anunțat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind întărirea protecției trecerii de transport prin strâmtoarea Kerci, podul energetic al rețelei electrice Rusia – Peninsula Crimeea și gazoductul principal  Krasnodar – Crimeea. Autoritatea de organizare și coordonare a măsurilor de protecție revine FSB-ului rusesc.

De menționat că încidentul este cu atât mai controversat cu cât toate autovehiculele și trenurile care intră pe pod sunt trecute prin detectoare. Imagini de la camere de supraveghere publicate online arată o explozie uriașă. Sursa exploziei pare a fi un camion cu prelata albă, care se deplasează pe pod noaptea, alături de alte câteva vehicule. Deflagrația a avariat porțiunea rutieră, dar şi calea ferată a podului. Urmare a incidentului, cel puțin trei persoane și-au pierdut viața.

Mai multe detalii cu privire la explozia care a avut loc pe podul din Crimeea de peste strâmtoarea Kerci în dimineața zilei de azi, 8 octombrie, pot fi accesate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: