meduza.io

„Rezultatul unui conflict!”. Acuzații reciproce între oficiali din Ucraina și Rusia după explozia de pe „podul lui Putin”

În timp ce autoritățile ruse din Crimeea acuză Ucraina că ar fi stat în spatele „incendiului” din dimineața zilei de pe podul Kerci, consilierul Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, consideră că explozia de pe podul din Crimeea este rezultatul unui conflict între forțele militare și agențiile de aplicare a legii din Rusia, notează Meduza.

„În ceea ce privește podul Kerci. Aceasta este o manifestare materială concretă a conflictului dintre FSB, pe de o parte, și Ministerul Apărării/Statul Major al Federației Ruse, pe de altă parte. Desigur, asistăm la începutul unor procese negative pe scară largă în Rusia.

Capacitatea de gestionare în rândul forțelor de securitate a scăzut brusc, au început conflicte puternice în rândul serviciilor speciale ruse, toată lumea caută responsabili de înfrângerile militare, vor să reformateze cercul interior al lui Putin și să ia alte poziții. Sau arestați anumiți generali.

Este de remarcat faptul că camionul detonat, după toate indicațiile, a mers pe pod din direcția Federației Ruse. Deci răspunsurile trebuie căutate tocmai în Rusia. Logistica detonării, sincronizarea cu eșalonul de combustibil, volumul patului drumului distrus – toate acestea indică în mod clar traseul rusesc.

Prin urmare, încă o dată, deocamdată, în acest incident luminos, vedem agravarea conflictului dintre agențiile militare și de aplicare a legii din Rusia și ieșirea acestuia de sub controlul Kremlinului”, a declarat Podoleak într-un interviu pentru Meduza.

Precizăm că într-o declarație făcută sâmbătă dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a calificat incidentul de pe Podul Crimeea drept o „urgență”, fără a preciza cine s-ar află în spatele deflagrațiilor.

„Președintele i-a ordonat premierului să formeze o comisie guvernamentală pentru a afla cauzele incidentului și pentru a elimina consecințele cât mai curând posibil”, a declarat Dimitri Peskov, potrivit presei de stat ruse.

Reacția regimului de la Kiev la avarierea unei infrastructuri civile demonstrează natura sa teroristă”, a declarat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram.

Între timp, oficialii ruși din Crimeea au declarat că în spatele incendiului ar sta „vandalii ucraineni”, a declarat Vladimir Konstantinov, șeful Parlamentului din Crimeea, instalat de Kremlin.

Puțin timp în urmă, agenția de presă RIA Novosti a anunțat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind întărirea protecției trecerii de transport prin strâmtoarea Kerci, podul energetic al rețelei electrice Rusia – Peninsula Crimeea și gazoductul principal  Krasnodar – Crimeea. Autoritatea de organizare și coordonare a măsurilor de protecție revine FSB-ului rusesc.

De menționat că încidentul este cu atât mai controversat cu cât toate autovehiculele și trenurile care intră pe pod sunt trecute prin detectoare. Imagini de la camere de supraveghere publicate online arată o explozie uriașă. Sursa exploziei pare a fi un camion cu prelata albă, care se deplasează pe pod noaptea, alături de alte câteva vehicule. Deflagrația a avariat porțiunea rutieră, dar şi calea ferată a podului. Urmare a incidentului, cel puțin trei persoane și-au pierdut viața.

Mai multe detalii cu privire la explozia care a avut loc pe podul din Crimeea de peste strâmtoarea Kerci în dimineața zilei de azi, 8 octombrie, pot fi accesate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: