europarl.europa.eu

România va acorda Moldovei toată experiența și expertiza pe care a acumulat-o în faza de candidat și de membru UE – Klaus Iohannis

Președintele Românei Klaus Iohannis a declarat pe 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, că statele membre ale UE nu au avut astăzi de multă convingere în a oferi statutul de țară candidat de aderare la U Republicii Moldova și Ucrainei. În același timp, șeful statului român a afirmat că țara sa va oferi toată experiența și expertiza Moldovei.

„Toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate. Nu a fost astăzi nevoie de multă forță de convingere, în alte zile da”, a menționat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că, din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie.

„Trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la tot ce se găsește în anexa stabilită. Sunt reforme, reforme instituționale, sunt legislații întregi care trebuie îmbunătățite, de lucru este foarte mult. Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și cu siguranță noi vom veni cu toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în acești ani în faza de candidat și în faza de proaspăt membru și cred că pentru Moldova acesta va fi un valoros folos”, a mai menționat Iohannis.

Președintele României a mai menționat  că după discuțiile care au avut loc privind acordarea Republicii Moldova  a statutului de țară candidat la UE, lumea este mult mai conștientă că Moldova are nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Este răspunsul președintelui României, Klaus Iohannis, la întrebarea ce așteptări ar trebui să aibă Chișinăul de la Conferința donatorilor pentru Republica Moldova, care ar urma să aibă loc la București.

„Această platformă care a fost înființată de România, Franța și Germania pentru a sprijini Moldova a avut rezultate foarte bune la prima ediția care s-a desfășurat la Berlin. România organizează o nouă ediție în iulie. Credem că între timp, și prin discuțiile care au fost de acordare a statutului de candidat, lumea este mult mai conștientă că Moldova are nevoie de sprijinul nostru și suntem destul de optimiști în ce privește rezultatele aceste runde ca re va fi organizată la București”, a declarat președintele român.

Amintim că România a co-organizat, pe 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania şi Franţa, o conferinţă internaţională menită a stimula sprijinul internaţional pentru Republica Moldova.

Conferința donatorilor de la Berlin a adunat un sprijin financiar de aproape 700 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: