Moldovagaz și-a onorat plata către Gazprom. Aproape 36 milioane dolari, transferați pentru consumul din septembrie
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz și-a onorat plata către Gazprom. Aproape 36 milioane dolari, transferați pentru consumul din septembrie

Compania „Moldovagaz” a transferat către concernul rus „Gazprom” partea restantă a avansului pentru luna septembrie, în sumă de 23,898 milioane dolari. Astfel, cu asistența Guvernului Republicii Moldova, compania și-a îndeplinit obligațiile de plată a avansului către Gazprom, în valoare totală de 35,898 milioane dolari. Anunțul a fost făcut de Moldovagaz într-o notă informativă emisă.

Precizăm că compania Moldovagaz nu a anunțat, deocamdată, dacă Moldova va cumpăra sau nu gaze naturale din Federația Rusă, din 1 octombrie.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, președinta țării, Maia Sandu, a declarat că nu este clar deocamdată dacă concernul Gazprom va continua să furnizeze gaze naturale Republicii Moldova, așa cum prevede contractul încheiat anul trecut.

„Dacă vom fi deconectați, în pofida contractului pentru următorii 4 ani, va însemna că Gazprom nu vrea să ne vândă la un preț mai mic, așa cum ar trebui să fie de la 1 octombrie”, a declarat Maia Sandu pe 30 septembrie.

La rândul său, comisarul european pentru buget și administrație a dat de înțeles că, dacă Gazprom va suspenda furnizarea de gaz, acest lucru nu ar fi un gest care să ia prin surprindere Bruxellesul. În același timp, oficialul european a menționat că UE este conștientă de presiunea financiară pe bugetul Republica Moldova și că va susține Chișinăul.

Recent, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, preciza că dacă concernul rus va întrerupe livrările de gaz către țara noastră după 1 octombrie, atunci acest lucru va fi făcut cel mai probabil din cauza schimbării formulei de calcul.

Pe 26 septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sunt pregătite să acționeze în orice situație. În cazul în care Gazprom nu își va îndeplini obligațiile contractuale, Maia Sandu a spus că Moldova are anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie se va pune în aplicare planurile elaborate de autorități.

***

Potrivit contractului încheiat anul trecut, din 1 octombrie, prețul pentru gazul furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz ar trebui să scadă, or formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale. În același timp, concernul rus a oferit un termen-limită de 1 octombrie pentru prezentarea rezultatelor auditului datoriei istorice de aproape 800 mln de dolari, pretinsă în cadrul negocierilor pentru un nou contract. Președinta Maia Sandu a precizat anterior că primele concluzii ar putea fi prezentate abia la sfârșitul acestui an.

Amintim că auditarea datoriei pretinse de Gazprom este efectuată de două companii una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: