Rusia a declarat „război” astrologiei. Academia de Științe de la Moscova susține că oamenii cred în zodiac din cauza „erorilor” în gândire

Academia Rusă de Științe a emis pe 18 decembrie un memorandum privind „pericolele” astrologiei. Comisia pentru combaterea pseudoștiinței susține că astrologia nu îndeplinește cerințele metodologice pentru o disciplină științifică. Popularitatea sa în rândul populației este explicată de o mulțime de „erori în gândirea umană”. Cetățenii au fost sfătuiți să nu folosească serviciile astrologilor atunci când iau decizii importante de viață, iar mass-media – să se abțină de la publicitate și popularizarea serviciilor și cursurilor astrologice.

Academia a remarcat că, potrivit sondajelor, fiecare al șaptelea rus are încredere în horoscoape și că mulți cheltuiesc bani pe astrologi.

„În realitate, metodele folosite în astrologie nu se bazează pe cercetări empirice, iar testele științifice obiective nu confirmă predicțiile astrologice, care se adeveresc întâmplător. Mai mult decât atât, afirmațiile astrologilor nu au nicio bază științifică. Astrologia poate servi drept divertisment, dar dacă afirmațiile și metodele astrologice sunt prezentate ca obiective sau științifice, ele ar trebui să fie caracterizate ca pseudoștiințifice”, se arată în document.

Memorandumul oferă, de asemenea, cercetări privind legătura dintre divorț și semnele zodiacale în rândul cuplurilor. „În special, cercetările ample în statisticile divorțurilor nu au confirmat că anumite cupluri, cu anumite semne zodiacale, sunt mai „compatibile” între ele decât altele, așa cum susțin unii astrologi”, se mai arată în memorandum.

„Nu există unul, ci multe motive pentru a considera astrologia o pseudoștiință. Astrologia, deși pretinde a fi științifică, nu îndeplinește majoritatea criteriilor metodologice fundamentale ale științei. Ideile astrologice sunt fundamentate prin argumente incorecte și nu rezistă testărilor experimentale. Popularitatea astrologiei se explică nu prin influența reală a corpurilor cerești asupra destinelor oamenilor, ci prin motive psihologice care fac posibilă inducerea în eroare a oamenilor, precum și prin publicitatea activă a serviciilor astrologice”, mai indică textul memorandumului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: