„Rusia continuă să folosească gazul ca pe o armă”. Șefa diplomației europene, discuție cu premierul R. Moldova
Full Article 3 minutes read

„Rusia continuă să folosească gazul ca pe o armă”. Șefa diplomației europene, discuție cu premierul R. Moldova

Kaja Kallas, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, a discutat la telefon cu premierul Dorin Recean. Kallas l-ar fi asigurat pe Recean de „solidaritatea neclintită” a Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova. Ea a spus că „Rusia continuă să folosească gazul ca pe o armă”, însă „datorită sprijinului UE, Moldova rămâne rezilientă”. 

„Rusia continuă să folosească gazul ca pe o armă, iar Moldova este din nou ținta războiului său hibrid. Datorită sprijinului UE, Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene. În discuția mea cu Dorin Recean am reafirmat solidaritatea noastră neclintită cu Moldova”, a scris Kaja Kallas pe o rețea de socializare.

Actualizare: Cu referire la discuția telefonică cu Kaja Kallas, Dorin Recean a declarat: „Am reafirmat că, în pofida șantajului energetic al Kremlinului, acoperim necesarul de energie al Republicii Moldova și protejăm cetățenii noștri. Criza umanitară provocată de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”.

Pe 28 decembrie 2023, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea pretinsei datorii a Moldovagaz. Datoria nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Amintim, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului. În prezent, acoperirea volumului necesar se face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România sau în baza contractelor în vigoare dintre Energocom cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune. „Mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi”, a menționat compania Energocom pe 3 ianuarie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: