stelianmuscalu.ro

Salariul mediu a scăzut față de sfârșitul anului trecut. Care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă

În primul trimestru al anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a crescut cu 10,3% față de trimestrul I 2019, însă a scăzut cu 2,3% față de trimestrul IV 2019. Datele au fost publicate pe 29 mai de Biroul Național de Statistică (BNS). 

Astfel, în primul trimestru al anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut fost de 7633,9 lei. Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de informații și comunicații (17786,3 lei), activități financiare și de asigurări (13728,5 lei) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat  (11820,7 lei).

Pe de altă parte, cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit (4842,6 lei), activitățile de cazare și alimentație publică (5152,2 lei), artă, activități de recreere și de agrement (5587,4).

Comparativ cu trimestrul I 2019, în toate activitățile economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial (între 3,8 și 17,1%), cu excepția activității administrație publică și apărare, asigurări sociale obligatorii, în care au fost înregistrate scăderi ale câștigului salarial (cu 0,7%).

În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit în primul trimestru al anului curent 7086,0 lei, iar în sectorul economic (real) – 7834,2 lei.

Indicele câștigului salarial real pentru trimestrul I 2020 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2019, a fost de 103,7% sau în creștere cu 3,7% față de nivelul anului trecut.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: