Chisinau International Airport

Șapte zile de când își gestionează restaurantele. Aeroportul, precizări despre prețuri și Business Lounge

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au declarat că, de la începutul lunii martie – de când au început să gestioneze singuri spațiile de alimentație publică de pe teritoriul aerogării, au înregistrat vânzări de aproximativ 1.800.000 de lei. Aceștia au precizat că „prețurile au fost menținute la același nivel, în spiritul echilibrului între accesibilitate și sustenabilitatea financiară a aeroportului”. În același timp, au dat asigurări că lucrează „constant la diversificarea meniului și optimizarea condițiilor de servire”. Menționăm, urmare a recentelor schimbări de la aeroport, pe online au apărut mai multe comentarii critice inclusiv referitoare la prețurile din incinta aerogării.

„Lucrăm constant la diversificarea meniului și optimizarea condițiilor de servire, astfel încât experiența dumneavoastră să fie cât mai plăcută. Unele produse au fost deja îmbunătățite, iar oferta va continua să se extindă”, au comunicat reprezentanții Aeroportului, pe 7 martie.

Reprezentanții aerogării au spus că „prețurile au fost menținute la același nivel, în spiritul echilibrului dintre accesibilitate și sustenabilitatea financiară a aeroportului”.

„De la începutul lunii, am înregistrat vânzări de aproximativ 1.800.000 de lei. În acest sens, veniturile generate vor contribui direct la dezvoltarea infrastructurii aeroportului, sprijinind proiectele de modernizare și reconstrucție a terminalului”, au evidențiat reprezentanții aerogării.

În ceea ce privește Business Lounge-ul aeroportului, reprezentanții aerogării au comunicat: „Se lucrează activ pentru amenajarea acestuia și extinderea opțiunilor de acces. În acest sens, sunt în desfășurare negocieri cu brokeri internaționali pentru integrarea accesului prin Lounge Key”.

„Fiind o activitate nouă pentru aeroport, și luând în considerare că această tranziție s-a realizat într-un timp extrem de scurt – aeroportul nu a avut la dispoziție luni de zile pentru pregătiri, ci doar câteva zile pentru a asigura continuitatea serviciilor esențiale. Ne concentrăm pe eficientizare și îmbunătățire continuă, și vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru a optimiza serviciile în cel mai scurt timp posibil”, se mai arată în declarația Aeroportului Internațional Chișinău.

După ce Aeroportul a început să gestioneze singur spațiile de alimentație publică, pe online au apărut mai multe comentarii critice, inclusiv referitoare la prețurile din incinta aerogării. Printre critici se numără activiști ai partidului MAN și un fost deputat socialist.

Pe 28 februarie 2025 s-a aflat că Aeroportul Internațional Chișinău își va gestiona de sine stătător cele trei spații de alimentare publică din incinta aerogării, începând cu 1 martie 2025. Este vorba despre restaurantele: Plai, Air Cafe și Business Lounge. Până atunci, acestea erau gestionate de compania Aerofood. În timpul unei conferințe de presă, directorul general al Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a spus că, din gestionarea acestor spații, aeroportul ar putea înregistra un profit mai mare.

De cealaltă parte, compania Aerofood a declarat că decizia are la bază o hotărâre „unilaterală și nejustificată”, adoptată de conducerea aerogării, și că a propus Aeroportului să închirieze încăperile cu 1,1 milioane de euro anual – un preț mai mare decât cel stabilit la licitație – însă nu a primit un răspuns oficial.

Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: