Андрей Мардарь / NewsMaker

Scumpirea carburanților: PSRM dă vina pe Maia Sandu și cere demiterea conducerii ANRE

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) din cadrul legislativului va iniția, săptămâna viitoare, procedura de demitere a membrilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, pe 24 februarie, după o nouă scumpire a carburanților. În același timp, liderul PSRM Igor Dodon a declarat că de vină pentru majorarea prețurilor este criza politică, provocată de șefa statului.

„Este a cincea scumpire în ultimele două luni, perioadă în care prețurile la benzină și motorină au crescut cu circa 4 lei. Noi credem că e vorba de o acțiune de cartel a petroliștilor, care lovește dur în toți cetățenii țării, în mod special, în agricultori, care în curând vor trebui să iasă în câmp pentru lucrări agricole”, a scris Bătrîncea pe Facebook.

În același timp, liderul PSRM Igor Dodon a dat vina pe președinta țării pentru scumpire.

„PSRM constată, cu regret, că din cauza poziției șefului statului, țara noastră intră într-o criză politică și constituțională profundă. Efectele negative ale acestei crize se fac deja simțite în toate domeniile vieții, inclusiv prin scumpirea repetată a carburanților, care provoacă noi creșteri de prețuri în lanț, nemulțumiri sociale și proteste”, a scris Dodon.

Amintim că stațiile PECO au afișat pe 24 februarie prețuri cu până la 65 de bani mai mari la carburanți. Este a treia scumpire la carburanți timp de o lună.

NM a solicitat un comentariu din partea purtătoarei de cuvânt a președintelui la acuzațiile PSRM. Reacția președinției o puteți citi AICI.

Mai multe detalii despre ce spun experții și ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți citiți în articolul „De ce în Moldova cresc prețurile la benzină și ce va fi mai departe. Analiză NM”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: