AFP

Secretarul general al Consiliului Europei vine în R. Moldova

Secretarul general al Consiliului Europei Alain Berset se va afla pe 12 și 13 februarie în Republica Moldova. El va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu, dar și cu reprezentanți ai societății civile. Totodată, în timpul vizitei secretarului general va fi lansat oficial Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2025-2028.

Oficiul Consiliului Europei la Chișinău a anunțat că, în perioada 12-13 februarie, secretarul general al Consiliului Europei Alain Berset va efectua o vizită oficială în Republica Moldova.

Potrivit instituției, în timpul vizitei va fi lansat oficial Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2025-2028. Evenimentul va avea loc pe 12 februarie.

Totodată, Alain Berset va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu, precum și cu reprezentanți ai societății civile și ai sistemului judiciar. „Aceste discuții se vor axa pe prioritățile-cheie, inclusiv drepturile omului, democrația și statul de drept”, au comunicat reprezentanții Oficiului Consiliului.

De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei va ține o prezentare la Universitatea de Stat din Moldova la subiectul „Dezinformarea – o amenințare la adresa democrației europene”.

Menționăm, în noiembrie 2024, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Planul de Acțiune pentru Republica Moldova 2025-2028. Se menționa că planul va ajuta Republica Moldova „să pună în aplicare reforme ambițioase care sunt esențiale pentru procesul său de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv statul de drept, justiția și drepturile fundamentale”. Oficiul Consiliului Europei la Chișinău precizat că acesta este cel de-al patrulea Plan de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova din 2013. „Necesarul global de finanțare pentru acest plan de acțiune este estimat la 30 de milioane EUR”, comunica Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.

Alain Berset a fost președinte al Elveției. În iunie 2023 a efectuat o vizită în R. Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc la Bulboaca. Ulterior, în octombrie 2023, Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Elveția și a avut o întrevedere cu Berset, care atunci deținea încă funcția de președinte. În februarie 2024, Alain Berset a efectuat din nou o vizită în Republica Moldova. Atunci, Berset era candidat la funcția de secretar general al Consiliului Europei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: