Secretele din agenda lui Dragalin: „M-am asigurat să documentez: cine, ce a spus, la ce oră, la ce dată” (VIDEO)

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că a documentat discuții pe care le-a avut cu funcționari de rang înalt despre activitatea PA, mai ales când acestea îi trezeau „semne de întrebare”. Dragalin a argumentat că acestea sunt conversații de interes public, iar cetățenii au dreptul să cunoască despre ele. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 14 aprilie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Veronica Dragalin a fost întrebată dacă „regretă” publicare capturii de ecran a unei conversații cu membrul CSM Ion Guzun, fiindcă era o conversație privată.

Vin dintr-un sistem unde eu, ca procuror, eram absolut obligată, fiecare corespondență pe care o aveam în virtutea funcției mele de procuror, să fie făcută pe canale oficiale – asta înseamnă telefonul mobil de serviciu, poșta electronică de serviciu. Și eram conștientă de fiecare dată că această corespondență se menține, deci nu o poți distruge. Așa funcționează în SUA. Când am ajuns în Moldova, am venit cu aceiași gândire pentru că asta îmi pare corect și normal. Comunicația mea cu alte persoane în funcții de demnitate publică nu este de interes personal. Deci eu mereu vorbeam și acționam în interesul public, în funcția pe care o dețin. Cetățenii noștri au tot dreptul să cunoască ce discută funcționari de rang înalt. Când nu sunt alte interese, de exemplu secrete de stat sau alte lucruri despre care publicul nu poate cunoaște.

Dar, după mine, dacă eu am o discuție cu ministrul Justiției, cu prim-ministrul, cu președintele, cu CSM, despre tot ce ține de funcționalitatea Procuraturii Anticorupție, eu consider că acestea sunt discuții de interes public, care trebuie să fie transparente. Deci nu e vorba despre o discuție privată sau personală. Noi nu discutam niciodată chestii personale despre viața mea, despre viața lor. Și atunci când eu le-am documentat, pentru că asta a fost practica mea și asta era gândirea mea, că aceste lucruri trebuie documentate, mai ales când aveau pentru mine ridica careva semne de îngrijorare. Deci eu m-am asigurat să le documentez, ca să fie foarte clar cine a spus, ce a spus, de ce, la ce oră, la ce dată. Deci toate aceste lucruri le-am documentat”, a declarat Veronica Dragalin.

Ea menționat că a documentat conversațiile respective prin capturi de ecran și notițe în mai multe agende. Întrebată unde se află aceste însemnări, Dragalin a răspuns: „Eu mereu le am cu mine, ele sunt foarte valoroase”.

Amintim că, pe 8 aprilie, avocata Cristina Ciobanu a prezentat o scrisoare a ex-șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care i-a fost adresată fostei magistrate a Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi. Aceasta a făcut parte din completul de judecată care, la 1 august 2023, a anulat 21 de decizii ale Comisiei de pre-vetting cu privire la judecătorii și procurorii care nu au trecut evaluarea. În decembrie 2024, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a eliberat-o din funcție și a primit interdicție de a mai activa în calitate de judecător pentru 7 ani, în contextul în care nu a promovat Vetting-ul.

În scrisoare, care datează din 5 aprilie, ex-șefa PA a menționat că informațiile prezentat ar putea fi utile în apărarea carierei de judecător a Marianei Ursachi. Astfel, Veronica Dragalin a indicat că a primit mesaje pe aplicația Signal de la membru CSM Ion Guzun, pe care le-a interpretat ca pe o încurajare de a porni un dosar penal cu privire la pretinse decizii ilegale luate de judecătorii CSJ. În acest sens, ea a prezentat și o captură de ecran a unei conversații cu Guzun. De asemenea, ea susține că președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu „procurori integri” și care din punctul său de vedere ar trebui să treacă Vetting-ul.

În reacție, Ion Guzun a declarat că discuția sa cu Dragalin a fost „scoasă din context”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a respins afirmațiile Veronicăi Dragalin, menționând că, de fapt, discuția se referea la prioritizarea evaluării procurorilor anticorupție, astfel încât să nu fie blocate dosarele de importanță națională.

Iar prim-ministrul Dorin Recean a calificat afirmațiile ex-șefei Procuraturii Anticorupție ca fiind o „minciună gravă”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: