Facebook/Direcția de poliția a mun. Chișinău

Ședința de judecată cu privire la secțiile de votare din străinătate, amânată pentru 11 iunie 

Ședința de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a fost amânată pentru vineri, 11 iunie, după ce nu s-a putut forma un complet de judecători care să examineze cererea de recuzare a magistrați care examinează contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali în privința deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind secțiile de votare din străinătate.

Ședința va fi reluată mâine, cu examinarea cererii de recuzare a completului de judecători.

În prima jumătate a zilei de astăzi, 10 iunie, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au solicitat recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, însă aceasta a fost respinsă.

Ulterior, Alianța pentru Unirea Românilor a cerut recuzarea întregului complet de magistrați, însă și această solicitare a fost respinsă.

Pe 7 iunie, Renato Usatîi a solicitat recuzarea judecătorului Anatolie Minciuna, pe motiv că acesta a făcut parte din completul de judecată care a decis excluderea Partidului „Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi”, din cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (CEDO a ajuns la concluzia că formațiunea a fost scoasă ilegal din cursa electorală). Magistrații au respins, însă, solicitarea.

Precizăm că, inițial, CEC a decis constituirea a doar 139 de secții de votare în străinătate. Ulterior, numărul secțiilor de votare în străinătate a fost majorat până la 146.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: