Ion Ceban

Ședință de urgență la „Apă-Canal Chișinău”. Ceban cere ca Parlamentul, Președinția, Guvernul să rămână primele fără apă și canalizare

Consiliul de administrare al ”Apă-Canal Chișinău” a fost convocat, pe 27 ianuarie, în ședință de urgență. Informația a fost făcută publică de către primarul capitalei Ion Ceban, care a precizat că a fost discutat un singur subiect – situația critică și excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare. Edilul a solicitat ca, în caz de deconectări, primele să fie debranșate de la apă și canalizare instituțiile de stat.

Potrivit lui Ceban, datoria ”Apă-Canal” față de Premier Energy a fost provocată de lanțul de scumpiri din ultimul an.

„Au fost prezentate rapoartele care atestă majorarea cu peste 30 de milioane de lei lunar în rezultatul scumpirilor în lanț a resurselor energetice, dar în special a energiei electrice. A fost luată decizia de a se adresa în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale, aduc aminte că în anii 2021 și 2022 au fost trimise zeci de demersuri în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenția din partea autorităților”, a menționat Ion Ceban.

Edilul a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea Premier Energy, atât referitor la datoriile acumulate în ultimele 2 luni la energia electrică, cât și intenția de deconectare. Mai mult, Ceban susține că decizia Premier Energy privind amânarea termenului de achitare nu rezolvă problema. Acesta este convins că s-ar urmări falimentarea întreprinderii. Acesta cere Guvernului să schimbe metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014 sau să achite integral gaura de 300 de milioane de lei.

Primăria transferă anual Guvernului 23 de miliarde de lei, iar înapoi îi revine 2,5 miliarde de lei sau aproximativ 12%. Banii pe care municipalitatea îi transferă autorității centrale și constituie bugetul național și pe banii chișinăuienilor, tot felul de miniștri și deputăței de la PAS se laudă cu tot felul de proiecte, drumuri și sat european. Ne vom adresa repetat instituțiilor naționale și internaționale. Am solicitat să fie examinată situația în cazul în care primele să fie deconectate de la apă și canalizare instituțiile de stat, precum Parlamentul, Președinția, Guvernul pentru a face acele economii pe care ni le sugerează Premier Energy”, a mai menționat Ceban.

Premier Energy a anunțat pe 26 ianuarie că, din cauza datoriei în creștere neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă. Potrivit furnizorului de energie electrică, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

În context, premierul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. Aceasta a menționat că Primăria ar trebui să își asume responsabilitate.

Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie.

Tarifele pentru apă și canalizare au fost majorate, însă problema a rămas

Pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

Primarul capitalei Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de noile tarife și a declarat că și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău” va ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: