Procuratura Anticorupție (PA) investighează legalitatea unor deciziile adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Informația a fost comunicată de șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu, la Parlament. „Noi am început investigațiile pe un alt domeniu, care ține de tranzacțiile cu gaze naturale”, a adăugat șefia CNA.
Socialistul Adrian Albu i-a spus lui Iulian Rusu că „au fost nenumărate adresări publice și expuneri vizavi de deciziile care au fost luate de CSE privind alocarea din bugetul de stat a miliarde de lei, inclusiv și ceea ce a fost redirecționat pentru Energocom”.
„Noi am văzut acum câteva zile că CNA a ridicat anumite acte de la Energocom, ce investighează CNA în cazul dat?”, a întrebat Albu. „Dumneavoastră fiind membru al CSE nu vă aflați într-un conflict de interese?”, a mai spus el.
„Noi am transmis în adresa PA toate informațiile care le-am recepționat din partea unui petiționar. Exact din considerentul pe care l-ați menționat supra”, a răspuns șeful CNA.
Rusu a adăugat că „la momentul actual, toate subiectele ce țin de legalitatea deciziilor adoptate de către CSE sunt la PA”.
„Noi am început investigațiile pe un alt domeniu, care ține de tranzacțiile cu gaze naturale. Deși sunt subiecte apropiate, totuși sunt subiecte destinse. Mai mult ca atât, pentru că există o serie de prevederi din Codul de procedură penală în special pe partea de competență, datorită valorii tranzacției această cauză se află în exercitare la PA. Deci, noi doar oferim suport, prin ridicarea de acte sau efectuarea altor măsuri”, a conchis Rusu.
***
Recent Alexandr Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, declara că în cadrul consiliului el a rămas pe poziția că „volumul stocurilor, procurate toamna-iarna 2022 a fost unul exagerat și neargumentat din punct de vedere economic”.
„În special, vorbesc de cele 200 mln m3, procurate în baza a două decizii secrete ale CSE. Acest lucru în prezent influențează menținerea a unui tarif mare intern la gaz, în situația cănd prețuri internaționale au coborât sub 400 euro pentru o mie m3”, menționa Slusari, adăugând că „urmează organele de anchetă să pună punct pe acest subiect”.
Totodata, el a adăugat că „recent CNA a solicitat de la Energocom toată informația despre tranzacțiile de procurare a gazelor pentru perioada 2021-2022, cu indicarea argumentării economice”.
În februarie 2023, Procuratura Generală a confirmat despre existența unor investigații cu privire la procesului de procurare a gazelor naturale. Precizările au fost făcute după ce Gheorghe Cavcaliuc a publicat o înregistrare video în care a făcut mai multe declarații controversate despre un presupus dosar penal, pornit pe numele lui Andrei Spînu, în legătură cu acordul semnat cu Gazprom.
În mai, Andrei Spînu declara că Moldova a cumpărat gaz, în comparație cu alte țări europene, „la prețuri mult inferioare”. „Dacă comparăm cu prețurile cu care au cumpărat alte țări europene, noi am cumpărat la prețuri mult inferioare: 1000, 1100, 900 și ceva, 800 și ceva”, menționa el.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!